"Очаквам българското правителство по най-бързия начин да изчисти проблема с Европейската комисия относно лиценза на АЕЦ "Белене", ако има такъв проблем", заяви президентът Румен Радев в Козлодуй, въпреки че по-рано днес енергийният министър Теменужка Петкова увери, че "България не е нужно да информира ЕК за проекта, защото процедурата е старата".

Днес държавният глава посети общината и имаше работна среща с кмета на общината Маринела Николова. Той посочи, че ядрената енергетика е стратегическа за България, но най-важното за този отрасъл са хората. По-късно Румен Радев посети АЕЦ "Козлодуй" и се срещна с ръководството на централата.

В отговор на въпрос за бъдещето на ядрените мощности, той каза, че засега ядрената енергетика е най-евтината и безопасна базова енергийна мощност, предаде БТА.

"В България една трета от енергийния микс се произвежда от АЕЦ "Козлодуй", припомни президентът.

Отговаряйки на друг въпрос, той изтъкна, че изключително важно е да намерим отговор ще имаме ли втора атомна централа. Според него всеки ден закъснение е пагубен за проекта за изграждане на АЕЦ "Белене", затова трябва да се намери бърз начин за изчистване на проблема с нов лиценз за втората атомна централа. Той заяви, че не можем без лиценз да строим "колос на глинени крака", и ако няма разрешение за нова ядрена мощност, връщаме проекта в изходно положение, а това е пагубно.

Снимка: Прессекретариат на държвания глава

Радев припомни, че за изграждането на една атомна централа трябват десетилетие и огромни инвестиции. Президентът отбеляза, че за него времето е ключов фактор за осъществяването на втора атомна централа в Белене.

"Не трябва да забравяме, че най-важното за развитието на ядрената енергетика са хората", подчерта Румен Радев.

Според него сега е времето да се подготвят кадри за този отрасъл. Те трябва да са на изключително високо ниво, тъй като става дума за безопасността на ядрените съоръжения и за националната сигурност.

"Ние можем да се гордеем с нашите кадри, които България десетилетия е готвила", сподели президентът за работещите в АЕЦ "Козлодуй".

Той посочи, че сега проблем е привличането на млади кадри, които да работят в атомната централа.

Държавният глава отбеляза добрата работа на кмета на Козлодуй и нейния екип за развитието на общината, в която 50 на сто от жителите работят в централата.

В града Румен Радев се срещна с местни жители, сред които и деца.

Снимка: БТА

Вижте още снимки >>