Затова експертите съветват потребителите да помислят добре преди да купят примерно прекалено евтин електрически уред, предаде БТА.
Електрически уреди, играчки, козметика и други продукти, които могат да представляват особен вид опасност, трябва да отговарят на специални стандарти за безопасност, обясняват специалистите.

Не купувайте и стоки без упътване на български, съветват от асоциацията.

Знакът CE
е заявление на производителя, че продуктът отговаря на стандартите за безопасност в ЕС. Той е задължителен за електрически уреди и играчки.
Въпреки това знакът не дава пълна гаранция, че продуктът е безопасен, обясняват експертите.
От Асоциацията на потребителите съветват да не се пазарува от търговци, на които не може да се има доверие, както и да се четат внимателно инструкциите за употреба и текстовете с предупреждения.

Ако се съмнявате в безопасността на продукт, спрете да го използвате и докладвайте на компетентните органи - Националната ветеринарно-медицинска служба, Регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве, Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и т.н. Дори имате право да върнете продукта в магазина и да си поискате парите, съветват от асоциацията.
В случай, че сте закупили продукт, който е изтеглен от пазара, можете да го върнете в магазина и да си поискате парите обратно, уточняват експертите. 

За първото полугодие на 2010 г. страната ни е на първо място в ЕС по уведомяване чрез европейската система РАПЕКС - за бърз обмен на информация за опасни стоки, пуснати на пазара. Това  коментира наскоро председателят на Комисията за защита на потребителите Дамян Лазаров.   Контролните органи на държавите-членки на ЕС проверяват дали продуктите са безопасни. Те могат също така да разпоредят изтеглянето на опасни продукти от търговската мрежа или да публикуват предупреждения.

В ЕС всички продукти на пазара трябва да покриват стандартите за безопасност. Всеки потребител в ЕС не трябва да се тревожи за безопасността на стоките, които купува в рамките на съюза, защото изискването е безопасността да е първостепенна отговорност на производителите и вносителите, уточняват специалистите.