България ще продължи преговорите с "Фолксваген", за нас процесът не е приключил. Благодарим за всичко, което правителството направи, никога не сме стигали толкова надалеч за толкова стратегическа инвестиция у нас. Турция е избрана да продължи да се преговаря с нея преференциално, но това не значи, че нямаме шанс. Това каза президентът на България (2011 - 2016) и председател на автомобилния клъстер Росен Плевнелиев след среща с премиера Борисов в Министерски съвет.

По думите на Плевнелиев, автомобилостроенето е една от най-динамично развиващите се индустрии у нас, а фактът, че страната ни е на финала със страна като Турция е огромен успех за България.

"Научихме много, разбрахме много, имаме амбицията да продължаваме напред. Това, че Турция е избрала да продължи да преговаря преференциално, това не означава, че за нас процесът е приключил. България е една изключително достойна алтернатива, която се цели нависоко. В следващите месеци ние продължаваме да работим заедно с концерн на "Фолксваген" и преговарящите екипи, докато няма подписан договор", допълни той.

Министърът на икономиката Емил Караниколов също заяви, че все още няма окончателно решение за строежа на новия завод на "Фолксваген", затова усилията на правителството продължават. 

Трасе за тестване на автономни автомобили и лаборатория за 5G мрежа ще се изграждат в България, е решено още на срещата на клъстера с правителството. Трасето ще е в базата на летище Доброславци, а лабораторията - в София Тех парк и ще е свързана със суперкомпютъра, който страната ни очаква. Ще се мисли и за допълнителни стимули от държавата не само за големи производители, но и за първостепенни доставчици. Подготвя се и съвместна образователна инициатива, която да насърчи партньорствата на техникуми за дуално обучение с технически университети в Европа. Ще има и законови промени. Всичко това ще бъде включено в нова национална стратегия за развитието на автомобилния сектор у нас.