Това посочват в последния си доклад за развитието на сектора на недвижимите имоти в страната анализаторите на УниКредит, съобщи БГНЕС. 

Цените на квадратен метър за месец на основните търговски улици в София се движат между 35 и 60 евро (в зависимост от местоположението). Тенденцията е към по-нататъшно намаляване и все по-трудно намиране на нови наематели за освободените помещения.

През 2009 г. в София не е отворил врати нито един мол, но през миналата година тази тенденция беше променена с откриването на два големи комплекса – Сердика център и The Mall. Така само за няколко месеца търговската площ в моловете се удвои, достигайки около 200 хил. кв. м.

Допълнително увеличение се очаква през тази година, когато е планирано откриването на Mega Mall, който ще добави още 25 хил. кв. метра търговска площ. Общият размер на търговските площи в страната, към края на 2010 г., е повече от 500 хил. кв. м.

Засега наемите в мола остават относително стабилни на нива между 7-35 евро за квадратен метър за месец, в зависимост от големината на магазина. Причина за стабилните цени на наемите е, че средният процент на незаетите площи към момента остава малък до умерен, в различните работещи молове в София. Тези цени обаче могат да бъдат поставени под натиск в бъдеще, заради пускането в експлоатация на нови площи.