Обмисля се глобата за нелоялни търговски практики при храните да стане процент от оборота чрез промяна в нормативната уредба, заяви министърът на икономиката Никола Стоянов пред БНТ.

"578 проверки е направила Комисията за защита на потребителите от 15 февруари до 8 март - открити са над 540 нарушения, от които 216 със съмнения за нелоялни търговски практики. Има издадени 138 акта. Основните неща, които се откриват, е че на щанда пише, че има намаление, но когато се отиде на касата цената си е същата. Има проблеми с грамажите, както и с промоциите", коментира Стоянов.

По думите му всяко от тези нарушения води до сериозно завишаване на цените.

"Има проблем. Не е нормално между цена на вносител или производител и крайната цена да има такава огромна разлика. Има структурни проблеми, нашите земеделски стопани получават по-ниски субсидии от тези в Западна Европа, ще поискаме изравняване", допълни икономическият министър.

Никола Стоянов поясни, че в момента максималната глоба, която КЗП може да наложи, е 50 000 лева.

"В момента максималната глоба на Комисията за защита на потребителите е 50 000 лева. Дори на максималния праг на нелоялните практики са констатирани близо 200 случая - това са 200 млн. лв. глоби. На фона на оборотите в търговията на дребно не е нещо, което наистина да дисциплинира играчите и това ще е една от целите със законодателни промени, които ще предложим, да покачим и глобите. Глоби, които са процент от оборота. Тогава нещата вече стават сериозни", добави Стоянов и подчерта, че България е на първо място по ръст на износа за 2022 година в целия Европейски съюз, с 39 процента покачване, рекорден износ - машини, машиностроене, части за автомобилна индустрия, електроенергия.

Обмисля се и начин за контрол на надценките.

За да станат родните производители по-конкурентоспособни служебното правителство ще иска от Брюксел повишаване на субсидиите за земеделските стопани.

"Цените на горивата в момента са стабилни", каза още Никола Стоянов.