Дефицитът по Националния осигурителен институт (НОИ) продължава да расте. Отчетеният към края на юли дефицит е в размер на 558 млн.лв., като това е очакваният дефицит до края на годината, обясни Младенов причините за започващите проверки. „Очакваме да извадим на светло доста хора, с което да ограничим дефицита, който се очертава до края на тази година”, поясни министър Младенов, цитиран от "Фокус". По данни на статистиката 73 000 българи получават доходи над 2000 лв., посочи новият зам.-министър на труда и социалната политика Христина Митрева.
Масираните проверки на Главна инспекция по труда (ГИТ) и Национална агенция по приходите (НАП) започнаха от днес с проблемни фирми, за които има сигнали за хора без трудови договори, за които не се плащат осигурителни вноски и има забавени плащания на работни заплати. 300 – 400 хил. души са заети в сивата икономика, изтъкна социалният министър по време на проверка в заведение за бързо хранене - пицария на бул. „Витоша” в София. Той уточни, че проверката е по подаден сигнал. По думите му приоритетно ще бъдат проверявани всички сигнали подадени от синдикатите. При проверката в пицарията трудовите инспектори се заеха с  трудовите договори на служителите в пицарията. По думите на управителката работниците се осигуряват на 360 лв., служителите обаче заявиха, че получават 600 лв. Проверката предизвика огромен интерес сред клиентите на заведението, които чакаха на опашка.
През първите седем месеца на годината ГИД е санкционирала 600 случая на работа без трудов договор и още 63 случая на работа с трудов договор, които обаче не са обявени в НОИ, изтъкнаи Румяна Михайлова, гл. секретар на инспекцията. Глобата на работодателя по закон за едно лице без трудов договор е до 15 000 лв. За работника не се предвижда санкция, уточни тя. Глобите на инспекцията с влязло в сила наказателно постановление са за над 5,5 млн. лв.като от тях са събрани повече от 2,5 млн. лв.
От днес тръгва и втори тип проверки, които  ще се осъществяват между ГИТ и Държавна агенция „Автомобилна администрация”. Тя е за нерегламентирани превози в страната. Ще се проверяват таксиметровите превози и по-точно пренаемането на работници. „Около 40 000 таксиметрови шофьори са извън цялостната социално-осигурителна мрежа”, поясни министър Младенов.
Започва и трети вид проверки, които ще се извършват съвместно с Министерство на здравеопазването, във връзка с помощните средства за хората с увреждания. „Около 28 млн. лв. дефицит във връзка с изплащането на помощни средства за хора с увреждания”, поясни Младенов. "Тази проверка я правим с една единствена цел – да защитим в максимална степен хората с увреждания. Да не бъдат ощетявани от други хора, които имат нужда от това”, заяви министър Младенов.