Това заяви пред “Хоризонт“ заместник-министърът на икономиката и енергетиката Мая Христова. По думите й това е правна възможност, която би настъпила при изключително драстични обстоятелства.

Вчера премиерът Бойко Борисов атакува електроразпределителните дружества (ЕРП) и НЕК заради цените на ел.енергията. Той дори допусна прекратяване на договорите за приватизация на ЕРП-тата и поиска дивидента за държавата (съобразно акционерното й участие в тях). До края на седмицата се очаква да бъде готов докладът, по думите на Борисов, за "цялата схема в енергетиката".

Пред БTV Христова каза, че министърът на енергетиката Трайчо Трайков е договорил с електроразпределителните дружества на CEZ, E.ON и EVN да платят дивидент на държавата, която притежава по 33% в компаниите. Бюджетът очаква около 250 - 300 млн. лв. от това.
Скандалът избухва точно когато правителството заяви намерения да приватизира тези 33%.

Председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев междувременно призна по bTV, че НЕК е купувала скъп ток, и че по този начин дружеството е източено. Основните причини за това са, че миналата година, когато са определени параметрите, при които работи НЕК, са били допуснати компромиси "или че НЕК като компания не е спазила някакви изисквания, т.е., да купува от евтините централи".
По думите му това подлежи на анализ, но "фактът си е факт". Семерджиев съобщи още, че се прави проверка на НЕК и на електроразпределителните дружества.  "Гарантирам, че по съвсем друг начин ще се определят цените на тока от 1 юли 2010 г.", обеща председателят на ДКЕВР.

Вчера Борисов заяви, че НЕК купува ток от централите по 90 лв., продава го на ЕРП по 88 лв., а те на гражданите по 146 лв. Проблемът идва от изкупните цени на тока от "Марица Изток 3" - 126 лв. за мегаватчас, които са закрепени с дългосрочен договор за изкупуване. Централата работи на пълна мощност и това гарантира голяма тежест в средната цена на тока. Цената, която гарантира възвращаемостта на инвестицията в ТЕЦ "Марица-изток 1", пък е 137 лв. съобщи "Класа".  Според "Труд"  причина са и  гарантираните от държавата печалби на ЕРП при приватизацията им от кабинета "Сакскобургготски".  За първите три години (минали отдавна - бел. ред.) нормата на възвращаемост на собствения капитал е определена на 16%, докато за НЕК тя е само 4%. Според Мая Христова възвращаемостта на ЕРП е 12%.
 Колкото до цената за крайния потребител, тя включва и разходите по преноса и разпределение, както и загубите по мрежата.