До момента общо 226 000 фискални устройства са осигурили дистанционна връзка. Средно дневно между 4000 и 5000 касови апарата се свързват със системата, но в последните дни търговците ще бъдат най-активни, прогнозират от НАП.

На 31 март т. г. изтича срокът, в който всички притежатели на фискални устройства трябва да ги свържат с агенцията, за да избегнат глоба до 10 000 лв. и запечатване на търговския обект.

Очакваме до края на месеца всички около 300 000 касови апарата да бъдат свързани със системата на приходната агенция, коментира говорителят на НАП Росен Бъчваров, цитиран от БТА.

Всички лекари и стоматолози, които са регистрирани като еднолични търговци, са длъжни до края на месеца да установят връзка с информационната система на НАП, така както са задължени да направят това всички търговци, каза още  Бъчваров. Дистанционна връзка с приходната агенция трябва да имат онези обекти, които и сега имат касови апарати, посочи той.

Определени категории по закон са освободени от това задължение като земеделските производители, които продават собствената си продукция на места, различни от борси и тържища, продавачите на вестници и списания, както и лекарите и стоматолозите, които обаче извършват дейност като физически лица и се самоосигуряват, обясни Бъчваров.
Ако лекарите и зъболекарите работят, регистрирани като ЕТ, е задължително да имат фискални устройства и съответно да ги свържат със системата на НАП, уточниха от агенцията.
Електронен справочник в сайта на НАП позволява проверка дали един касов апарат може да бъде доработен.

Самите поликлиники също са длъжни да имат връзка със системата на НАП. Така при преглед при личен лекар независимо дали пациентът плаща таксата си на регистратурата на поликлиниката, или на самия лекар, то тя ще бъде отчетена на касов апарат и тази информация ще постъпва към приходната агенция.

Наскоро стана ясно, че и билетите за автобус ще трябва да се издават от касови апарати, свързани с НАП. Това предвиждат промени в закона за автомобилните превози.