Международният валутен фонд (МВФ) не очаква световната икономика скоро да изпадне в рецесия и темпът на растеж в края на текущата и през идната година дори леко ще се ускори, макар че ще бъде неустойчив. Това заяви днес управляващият директор на организацията Кристин Лагард пред Търговската палата във Вашингтон, цитирана от световните агенции и БТА.

През януари Фондът очакваше растеж от около 3,5 на сто за 2019 и 2020 години, припомни Лагард.

Оттогава динамиката се понижи още повече, както ще видите идната седмица от обновените ни прогнози, отбеляза тя преди пролетните срещи на МВФ и Световната банка на 12-14 април.

Само преди две години 75 процента от световната икономика бяха в подем. През текущата година МВФ очаква 70 процента от световната икономика да изпита забавяне на растежа, каза Лагард. Като основни причини за по-ниския темп тя посочи напрежението в търговията и по-строгите финансови условия през втората половина на 2018 година.

Очакваното забавяне на световния растеж по-късно тази година ще има неустойчив характер, допълни директорът на Фонда.

По нейните думи създаването на търговски бариери няма да доведе до намаляване на дефицита в двустранната търговия, а ще стане причина за понижаване на инвестициите и заетостта.

Най-ефективният начин да се намали дефицитът в двустранната търговия е да не се допускат мита, тъй като мита само върху стоките на една страна вече пренасочват търговските потоци на други страни. От търговската война никой не печели, подчерта Лагард.

Корупцията по целия свят нанася щети, равняващи се на 1,5 трлн. долара или 2 процента от световния брутен вътрешен продукт, отбеляза тя.

Корупцията освен това води до забавяне на растежа, увеличаване на неравенството и засилване на недоверието.