"Изключителна и непланирана възможност се появи пред мен - възможност, която може никога повече да не се появи - да се кандидатирам за ръководител на МВФ. След продължително обмисляне реших да преследвам тази цел, въпреки факта, че това е сложен процес и въпреки възможните пречки по пътя", заяви Фишер в специалното си съобщение в събота, с което се включи в надпреварата.

МВФ ще вземе решение кой да е новият лидер в края на месеца. Роденият в Африка (на територия, която навремето е била част от Северна Родезия, а днес - от Замбия) 67-годишен израелец с американско гражданство беше вторият човек в йерархията на МВФ през 1994-2001г., когато организацията помогна за преодоляване на кризи като тази в Мексико, Русия и Югоизточна Азия.

Финансист и икономист със световно признание, той трудно ще се пребори с политическата съпротива.  Възрастта му - с 2 години над максималния праг, определен от МВФ за възрастта на кандидатите, също може да му попречи. Фишер има и американско гражданство, а по неписана договорка с Европа от преди десетилетия американец ръководи Световната банка, а европеец - МВФ. 55-годишната Кристин Лагард, която е считана за фаворит, вече обикаля света, за да лобира за кандидатурата си, докато бившият главен икономист на Световната банка и бивш вицепрезидент на "Ситигруп" се включи в последния възможен момент.

Репутацията му на специалист по подпомагане на развиващи се пазари през 90-те години (Мексико, Южна Корея, Тайланд, Индонезия и Русия) не е увяхнала и до днес. Бившият министър на финансите Робърт Рубин го наричаше "непризнатият герой" в спасяването на изпаднали в кризи икономики и днес това може да му спечели доста подкрепа, коментира "Ройтерс". Политиката, която води, е добре известна - поддръжник на фискалната сдържаност и глобализацията - а през 2000г. за кратко беше и и.д. шеф на МВФ.

През миналата година Фишер подкрепи плановете на ЕС за спасяване на закъсали икономики като Гърция и Ирландия. През февруари 2011г. одобри продължаващото печатане на долари в САЩ, благодарение на което засега Америка успява да избегне задълбочаване на кризата. Централният банкер на Израел получава признание за приноса си в това, че страната му преминава относително безпроблемно през глобалната криза, припомня "Дневник".