Емблематичната офис сграда смени собственика си след няколкомесечни преговори при силен интерес от местни и чужди инвеститори. Имотът бе собственост на регистрираното в Ирландия дружество Avestus Capital Partners, а купувач е българска компания, собственост на частни инвеститори с интереси в различни бизнес направления.

Цената на сделката не може да бъде оповестена. „Придобиването на Бизнес център Московска спада към т.нар. трофейни сделки, при които обект на продажба са имоти с емблематична локация, архитектура или история. Сградата привлича със знаковото си местоположение, което я прави подходяща за представителни офиси на финансови институции, адвокатски кантори, големи чужди компании.“, коментира Явор Костов.

Ключов наемател в Бизнес център Московска е Посолството на Великобритания в България. Имотът е една от малкото модерни офис сгради в тази част на София. Завършена е през 2001 г. и разполага с 4 500 кв. м отдаваема площ, разположена на осем офис нива плюс подземен паркинг за нуждите на наемателите. Вътрешното разпределение е от отворен тип с лице към бул. „Дондуков“ и ул. „Московска“.

Плановете на инвеститора са свободните площи да бъдат реновирани и отдадени на първокласни наематели. Докато през миналата година пазарът на бизнес имоти беше доминиран от сделки с търговски центрове, през последните месеци фокусът на инвеститорите се измества към офис площите.

Този сегмент е интересен заради стабилните наемни нива, ниския процент незаетост и възможностите за придобиване на първокласни имоти. Към момента средната доходност в офис сегмента е 7.75%, а средният наем на първокласна площ в центъра на София и край големите булеварди е между 12 и 14 евро/кв. м.