С промените надписът "масло" ще носят само продуктите, в които има поне 80 на сто мазнини.

За киселото мляко ще е задължително да се заквасва само от Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus, а етикет "прясно мляко" ще се лепи само на сурово пастьоризирано и стерилизирано мляко. Стандарти ще има и за айряна. В него водата ще трябва да е най-много 50 процента, а солта до 0.8 на сто. Забранява се и използването на желатин и на някои оцветители и овкусители.

Допустимото сухо мляко в продуктите ще бъде най-много 20 на сто от използваното сурово мляко. В интерес на потребителите всички продукти, които не отговарят на тези изисквания, ще трябва да носят етикета "имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко" и да се продават на отделен щанд.

Наредбата може да влезе в сила още следващата седмица.

От юни 2010 г. млечните продукти, които освен мляко съдържат и съставки като растителни мазнини и соев белтък, не могат да носят това наименование.
Тогава бе въведен държавен стандарт за киселото мляко. Категорично изискване е то да се приготвя само от сурово краве, овче, биволско, козе мляко или смесено. Закваските трябва да са от щамове лактобацилус булгарикус и стрептококус термофилус, изолирани в България и неподлагани на генетична модификация по БДС.