Правителството предлага рестарт на проекта АЕЦ "Белене" на пазарен принцип.

Министър Теменужка Петкова запозна журналисти в МС с решение на правителството в изпълнение на решение на НС от 2 март тази година, с което беше възложено на министъра на енергетиката в срок до 30 юни тази година да подготви доклад с конкретни предложения за най-добрия начин за оползотворяване на всички активи във връзка с проекта "АЕЦ "Белене". Работна група от енергийни експерти беше натоварена да разработи всички възможни варианти за оползотворяване на оборудването.

Теменужка Петкова посочи, че предложението, което е внесла днес в МС, заедно с доклад на работна група, е да бъде направен опит проектът АЕЦ "Белене" да се реализира на пазарен принцип, да се възобновят дейностите, свързани с възможността за реализация чрез избор на стратегически инвеститор, без предоставяне на държавна гаранция и без сключване на дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия.

Правителственото предложение ще бъде внесено от енергийния министър в Народното събрание.

Правният способ ще бъде чрез отделяне на активите и пасивите на НЕК в отделно дружество. Ще трябва да бъде стартирана такава процедура, до края на годината е добре процедурата да бъде подготвена нормативно, да бъде проведена, за да се види доколко реален е инвеститорският интерес, който през последната една година доста сериозно се заявява, допълни Теменужка Петкова.

При добро стечение на обстоятелствата раздвижване на площадката на АЕЦ "Белене" би могло да има около 2020 г. Това каза пред журналисти в Министерски съвет вицепремиерът Томислав Дончев във връзка с реализацията на проекта, предаде "Фокус".

"Ако няма интерес от пазара, вариантите за проекта са два - или продажба на оборудването, което няма как да стане при изгодни условия, или инсталиране на един от реакторите на площадката на "Козлодуй", но всичките подварианти на това ще бъдат разгледани само ако въпреки огромното ни желание, пазарът не реагира", коментира Дончев.

Той уточни, че няма как да се прогнозира какъв ще е интересът и поясни, че процедурата, с която ще бъде избран стратегическият инвеститор, ще бъде конкретна и прозрачна.

Предложението, което днес внесох с доклада до Министерски съвет и ще внесем в Народното събрание, е свързано с възможността и предложение проектът АЕЦ "Белене" да бъде направен опит да се реализира на пазарен принцип чрез избор на стратегически инвеститор, без предоставяне на държавна гаранция и без сключване на дългосрочни договори за купуване на ел. енергия, като правният способ ще бъде чрез отделяне на активите и пасивите на НЕК в отделно дружество, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Петкова посочи, че до края на годината ще бъде подготвена нормативно такава процедура, за да се види доколко е реален инвеститорският интерес, който се заявява в рамките на последната година.

По думите ѝ това е един то най-положителните варианти. "Анализирани бяха няколко варианта, свързани с възможността за рационално използване на оборудването на АЕЦ "Белене".

Първият е за неизползването му, но това означава загуба за всички разходи, които са направени досега, и има риск от декапитализация на НЕК и това ще се отрази негативно и на БЕХ, така че това е найнегативният вариант. Вторият вариант е свързан с възможността оборудването да бъде продадено на трето лице, но той е почти невъзможен. По отношение на реализацията на оборудването е разгледан вариант НЕК и БЕХ да запазят еднолично своето участие, но е много малко вероятен, тъй като те нямат финансовата възможност да участват в реализацията на такъв проект с първоначална стойност от 20 млн. лв.

Разгледан е и вариант, в който проектът се реализира от изцяло частен инвеститор, но и той е труден за реализация и не се знае доколко той е удачен за българската държава", каза още министър Петкова и уточни, че е бил разгледан и вариантът за изцяло участие на държавата с предоставяне на заем, базиран на междуправителствено споразумение, но той е рискован.