Чаках седмица да има подходящо време, за да се кача на връх Ботев. Тодор Желязков и неговият приятел казаха, че отиват към хижа "Добрила". От там намерението им беше да стигнат до "Беклемето". Това обяви пред Нова тв Пламен Николов - последният човек, който е говорил със загиналия турист в Стара планина.

В нощта срещу неделя станаха 5 инцидента с бедстващи туристи в Стара планина. Заради лошото време вчера спасителите не успяха да свалят загиналия и засега прекратиха акцията.

"Изказвам съболезнования на всички близки. Това беше един много лъчезарен човек. Запознахме се случайно. Те дойдоха от хижата. Чаках една седмица да има подходящо време, за да се кача на връх Ботев. Обясних им, че по прогноза времето ще се влоши и е много опасно. Предложих им да тръгнат с нас и да слезем към хижа "Равнец" и от там да се приберат. Те обаче отказаха. Бяха добре екипирани, но въпреки това горе бурята е много силна", разказа Николов.

Преди фаталния инцидент със загиналия турист, спасителите в Троянско се отзовават на още 3 сигнала.

"За нас годината започна динамично. Още на 1 януари имахме инцидент. Имаше пострадал в района на "Северен Джендем". Наши колеги се отзоваха веднага. На 2 януари получихме сигнал за пострадал на пътеката към връх Млечен чал. Отново наши колеги се отзоваха по най-бързия начин. В същия момент получихме от 112 сигнал за паднал човек на североизточния склон. Непосредствено след него са паднали още двама. Те имаха по-тежки травми. Всички тези инциденти са различни от този със загиналия на връх Ботев. Условията в планината са сурови. Теренът беше ужасно заледен. Дори с "котки" човек се придвижва трудно", обясни планинският спасител Христо Сливков.

Все още не е ясно кога ще бъде възобновена операцията по издирването на тялото на загиналия алпинист.

"Всичко е в техни ръце. Благодарим, че ги има. Спасителите разчитат единствено на собствените си сили. Времето е мъгливо. Задължително трябва да направим напролет заслон, за да могат туристите да има къде да се скрият", каза кметът на Калофер Румен Стоянов.