Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва предложи на лидерите от Южна Америка, които тази седмица се събраха на среща на върха в Бразилия, да създадат нова валута, която да се конкурира с щатския долар, предава БТА.

Във форума, който се състоя в двореца Итамарати бразилската столица, се включиха държавните глави на Аржентина, Боливия, Венецуела, Гвиана, Колумбия, Парагвай, Суринам, Уругвай, Чили и Еквадор.

Лула обсъди с тях значението на общата валута за региона и призова за възстановяване на регионалния блок, известен преди като Съюз на южноамериканските нации (УНАСУР).

Президентът на Перу Дина Болуарте не присъства на срещата на върха по дипломатически причини и вместо това беше представена от ръководителя на Съвета на министрите на Перу.

Възобновяването на връзките между страните от Южна Америка

"Днес правим първите си стъпки за възобновяване на диалога помежду ни", заяви Лула да Силва при откриването на срещата.

Бразилският президент призова за засилване на икономическата, културната и социалната интеграция на страните от Южна Америка. Той предложи също да се създаде регионален енергиен пазар, както и да се предприемат координирани действия за справяне с климатичните промени.

"Общият БВП на нашите страни през тази година ще достигне 4 трилиона долара. Заедно ние сме петата световна икономика. С население от почти 450 милиона души ние сме важен потребителски пазар. Разполагаме с най-големия и разнообразен енергиен потенциал в света, ако вземем предвид запасите от нефт и газ, водната енергия, биогоривата, както и ядрената, вятърната, слънчевата енергия и зеления водород", заяви Лула във встъпителната си реч пред участниците във форума.

Той изтъкна, че страните от Южна Америка разполагат с повече от една трета от световните запаси на питейна вода.

"Нашата почва съдържа богат и разнообразен набор от руди, включително такива като ниобий, литий и кобалт, които са от съществено значение за следващи общи промишлени проекти", допълни Лула.

"Ние сме мирен регион, в който няма оръжия за масово унищожение и където споровете се решават по дипломатически път", подчерта бразилският държавен глава.

Той посочи, че през следващите години в страни от Южна Америка ще се състоят ключови световни форуми, като срещата на Форума за Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество в Перу, срещата на върха на Г-20, срещата на БРИКС и конференцията на ООН за климата КОП 30 за климата в Бразилия.

Лула изрази съжаление, че през последните години интеграцията на страните от Южна Америка е била прекъсната от консервативни правителства и че идеологическите разделения са подкопали предишния опит сътрудничество.

Според него идеологическите различия между страните в региона са довели до разкъсването на единството им и до 2018 г. Аржентина, Бразилия, Чили, Колумбия, Перу и Парагвай са се отказали от участие в УНАСУР.

УНАСУР е механизъм за консултации, координация, интеграция и политически диалог, създаден през 2008 г. от лидерите на "розовата вълна" - група от леви некомунистически правителства, които дойдоха на власт в края на 90-те години и през новото хилядолетие в Латинска Америка, отбелязва Анадолската агенция (АА). Става въпрос за правителства, ръководени от лидери като Уго Чавес във Венецуела, Кристина Фернандес де Киршнер в Аржентина, Луиз Инасио Лула да Силва в Бразилия и Ево Моралес в Боливия.

След като Лула отново зае президентския пост, Бразилия официално се върна в УНАСУР през април. Тогава той заяви: "В продължение на повече от 10 години УНАСУР ни позволи да се опознаем по-добре. Затвърдихме връзките си чрез широк политически диалог, който отчиташе различията и ни позволяваше да открием общите знаменатели. Реализирахме инициативи за сътрудничество в областта на здравеопазването, инфраструктурата и отбраната. Тази интеграция също така ни даде значителни търговски ползи. Създадохме стабилна зона за свободна търговия, чиито показатели през 2011 г. достигнаха рекордната стойност от 124 милиарда долара".

Идеята за обща валута на латиноамериканските държави

По-рано тази година Лула и аржентинският президент Алберто Фернандес обявиха намерението си да създадат обща валута между своите страни, наречена "сур" или "юг", и планираха да поканят други латиноамерикански държави да се присъединят към този втори по големина валутен съюз в света, но плановете бяха замразени поради усложнения, отбелязва АА.

Валутата трябваше да бъде една от различните мерки, планирани за укрепване на връзките между южноамериканските държави.

"Всяка вечер се питам защо всички държави трябва да базират търговията си на долара", заяви Лула през април в Шанхай, където произнесе пламенна реч в Новата банка за развитие в Шанхай, известна като "банката на БРИКС" (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка), пише в. "Файненшъл таймс".

"Защо не можем да търгуваме на базата на собствените си валути?", добави той, предизвиквайки бурни аплодисменти сред аудиторията, съставена от бразилски и китайски високопоставени лица. "Кой беше този, който реши, че доларът е валутата след изчезването на златния стандарт?", попита реторично бразилският президент.

Идеята за обща валута на латиноамериканските държави не е нова, коментира "Дойче веле". Първоначалният ѝ поддръжник е бразилецът Фернандо Адад, бивш кмет на Сао Пауло и бивш кандидат за президент на лявата Работническа партия, който загуби вота през 2018 г. от сегашния президент Жаир Болсонаро. Наскоро той отново повдигна идеята в гостуваща статия за вестник "Фоля де С. Паулу". Той дори предложи име - "сур" (sur), което означава юг.

Идеята за единна валута е лесна за формулиране, но пътят към нейното създаване е сложен, отбелязва "Дойче веле". Според Жак Д'Адески от Федералния университет "Флуминенсе" в Рио де Жанейро в между страните от региона има различия и историческо съперничество. "Формирането на единна валутна зона първоначално ще изисква много преговори между бъдещите партньори", каза той пред "Дойче веле", като допълни, че подобен процес ще отнеме години.

Въвеждането на единна латиноамериканска валута би имало и политическо измерение, подобно на това на еврото в Европа. Южна Америка ще бъде разглеждана като единна икономическа зона и регионът ще се сближи икономически и социално. Следователно предложената от Хадад валута би могла да бъде предвестник на политическо развитие, което в крайна сметка да доведе до създаването на Латиноамерикански съюз, евентуално "Съединени щати на Латинска Америка", обобщава германската медия.