Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва заяви, че срещата с украинския му колега в рамките на срещата на върха на Групата на седемте в Япония е пропаднала, защото Володимир Зеленски е закъснял, съобщи Ройтерс. 

Да Силва и Зеленски имали уговорка да се срещнат "в 15:15 ч." 

"Изчакахме и получихме информация, че той е закъснял", заяви бразилският президент, като подчерта, че украинският му колега "не се е появил". "Явно е имал срещи и не е могъл да дойде", допусна Лула да Силва.

По-рано Зеленски омаловажи факта, че не се е срещнал с бразилския си колега заяви, че вероятно причината да не се състои такъв разговор е в графика. 

Помолен да коментира на пресконференция дали е разочарован, че не е имало такава среща, той заяви, че според него разочарованието е по-скоро за бразилския лидер. "Мисля, че това го разочарова", каза той, усмихвайки се и предизвиквайки смях сред репортерите. 

Зеленски се срещна с редица световни лидери в кулоарите на срещата на върха в Хирошима като част от обиколка, за която се смята, че цели да спечели държавите от така наречения Глобален юг за украинската кауза в конфликта с Русия. 

Неотдавна Луис Инасио Лула да Силва разкритикува руската инвазия в Украйна, но заяви, че никой не говори за мир и пожела да се говори повече за мир в това, което той нарече "безумна война". Бразилският президент призова в края на април за създаването на "група за мир", която да посредничи за постигането на споразумение между Русия и Украйна.

Володимир Зеленски пък определи като популисти лидерите, които казват, че са неутрални по отношение на войната в Украйна. Без да назовава имена, той каза, че "има някои лидери, които не са идвали в Украйна нито веднъж, които не са виждали какво донесе бруталната руска агресия и които не разбират защо е важно да защитаваме живота на хората".