Лула да Силва предложи на южноамериканските нации създаване на обща валута срещу щатския долар

"Днес правим първите си стъпки за възобновяване на диалога помежду ни", заяви бразилският президент при откриването на срещата на върха

Обратно в новината

Коментари - Лула да Силва предложи на южноамериканските нации създаване на обща валута срещу щатския долар | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Азия и Русия се опитва даизбяга от долара, близкия Изток, Африка и те правят опити, сега и южна Америка, и само един джендърски ЕС се държи за полата на Сащ.не виждам добра переспектива в този съюз.

САЩ произвеждат една четвърт от всичко, което произвежда целия свят. Латиносите щели да гътат долара ха ха.

Тъй ли, що тогава натягат техни цени на чужди територии? Що говприш тъпотии..

Май грешиш - САЩ консомират 25% от световните блага при под 5% от населението

То и Кадафи така..очакваме да "демократизират" и Бразил. Ястребите не спинкат.

Путлер = Кадафи, скоро, много скоро ще го намерят пребит до неузнаваемост до някой канал за отпадачни води.

Че досега кой им е забранявал да търгуват в донги-монги, песоси-месоси, жан виденови левчета и т.н?

Този бивш маоист и настоящ марксист си фантазира, за да създадеш световна валута приемана навсякъде, трябва да имаш мощна икономика, за сравнение икономиката на САЩ е около 7 пъти по голяма от тази на всички страни от Южна и Центр.Америка. Отделно няколко страни начело с Аржентина са в постоянна криза и инфлация, тогава какви глупости говори?

американската валута е силна зашото целя свят работи за нея. това е процес от който трудно се излиза, но не е невъзможно. нека изведнъж всички разплащания в долари спрат, и да видим колко силна и богата ще е прехвалената икономика. да си виждал американски стоки на пазара?

обясни и как всички плащания в долари изведнъж ще спрат....то така става , мечтите са безплатни. Как ще се наговорят всички държави и коя валута ще ги смени като световен хегемон - юана ли,еврото ли или може би рублата бухахахахахахаха не става нито лесно , нито "от днес за утре"

Всеки един процесор или графичен чип, във всеки един компютър, телефон, таблет по целия свят е или американски, или британски. Операционните системи също. Огромна част от прецизни машини са американски. Тесла, която е на път да стане най-продаваната кола в света тази година също е американска. Но да, когато не виждаш по далече от следващата ракия, много американски неща са невидими.

Не е чак толкова важно, дали ще я направят тази валута. Както не е толкова важно дали БРИКС ще си направят тяхна валута. Нито пък е чааак толкова важно, че арабите почнаха да търгуват петрол не само с долари. Нито пък, че много страни вече търгуват в националните си валути или през китайския юан. Всичко това не е кой-знае колко важно. Сега. Но всичко това взето заедно е изключително важно, защото доказва една тенденция - дедоларизация. Няма да стане рязко или внезапно, но ще стане до няколко години, максимум - 10. Да, САЩ за 45-и път за последните 80 години вдигнаха тавана на дълга. Но това не решава проблема, а само го замита под килима. Какво означава вдигането на тавана на дълга? Ами иначе казано, емитиране на държавни дългови облигации на САЩ. Някой ще трябва да ги изкупи. С долари и евро, които реално нямат покритие. След 1971 г. доларът е без златно покритие, но Кисинджър го превърна в петродолар, като договори с арабите петролът да се продава само в долари. Сега и това изчезва. Еврото никога не е имало никакво покритие. Но сега точно ЕС чрез ЕЦБ ще изкупува американски дълг. А ФЕД и ЕЦБ въртят печатниците на пари, които все повече се обезценяват. Стагфлация се нарича - рецесия плюс инфлация. Това е важното - тенденцията.

Вървим към изпълнение на библейското пророчество за многополюсност от десет световни региона.

Както има ЕВРО и ЕС, така може да има и южно-американски аналози на валутата и съюза. Нищо лошо няма в малко повечко конкуренция.

Лула е допринесъл много в миналото за развитието на страната, за масовото използване на спирт, което издърпва Бразилия от дълговото робство. За съжаление обаче си остава проводник на глобализма и световният комунизъм, което никак не е добре. Болсонаро беше пич, защото се опъна на ковидясалите и на зеленашите. Не единна валута е необходима, а плурализъм и стопанска свобода.

Наличието на ЕДИН глобален хегемон е чист ТИТАЛИТАРИЗЪМ и КОМУНИЗЪМ. Време е за малко КОНКУРЕНЦИЯ на ГЛОБАЛНО ниво. Така всяка държава ще може да избере към кой полюс да гравитира. И ако условията се влошат - ще може да мине към друг полюс. Така глобалните ХЕГЕМОНИ ще са ДЛЪЖНИ да дават най-добрите условия и да се КОНКУРИРАТ. Фенчетата на САЩ дори не разбират колко ТОТАЛИТАРНО действат САЩ последните 30 години. КАПИТАЛИЗМЪТ е КОНКУРЕНЦИЯ - на ВСЯКО ниво.

ми конкурирайте бе , бахури. Не само да ми плякате лозунги и да лаете.......айде хващайте се....БРИКС-МРИКС,единна валута,дедоларизация , действайте ! К'во само ми крякате , златно покритие,тинтири-минтири. Рублата ако е със златно покритие , цъфнала та вързала. За юана не знам ама силно ме съмнява.........

Еми тя и Украйна се опита да избере другия полюс и гледай какво стана.

Смешни са такива комунисти като този! Да си оправи собствената БУКВАЛНО кочина първо преди да търси на другите проблемите! Цяла Бразилия е едно гигантско ГЕТО! С космическа престъпност и безкрайна бедност! С какво някаква нова валута е подобри живота на бразилеца! Всичко, което прави досега този смешник е да прави услиги на Чайна!

Щото Щатите не са, хич не са...

Кво друго да предложи един комунист-маоист! Нали требе да бори класовият враг поне на думи пред овцете си! :)

безмозъчен олигофрен с 72 пола. Тва си бастун.

овцЪтЪ си ти ве. Кат ти чета глупостите и още по глупавия ник....

Това означва отдалечаване от демокрацията и налива вода в мелницата на тоталитаризма

сАлзъ за демокрацийката ви.

бедна при всичките и богатствоа еправилният въпрос! Отговарям веднага. Първо испанците им ебаха майката 300 години, избиха 19 милиона население на инките заради златото и останалите и богатства. След испанците дойдоха американците, които правят абсолютно същото. Всички природни богатства на латинска америка са в ръцете на ФАЩ и американски корпорации. Латинска америка е задният и двор нали тка. Съдбата и е дс бъде грабена .

Който не слушка получава я преврат, я цветна революция я санкции. Доказателства колкото щеш.

"Тая силна икономика, що си дигна тавана на дълга ..... пак ? :)" За да стане още по-силна. Вземането на дълг, за да инвестираш в развитие, както за общности, така и в личен план, е амбиция и се оценява високо. Човек с кредитно досие в Америка се смята за по-надежден от човек без кредитно досие.

Да ти обясня нещо - т.нар кредитен рейтинг не е оценка колко си надежден - а колко сисклонен да се заливаш със заеми и да успяваш да ги връщаш. Хората с много пари, които не вземат заеми имат нисък кредитен рейтинг. Това е “индекс на банкова алчност” - нищо друго.

Хората с много пари имат кредитно досие, те не са паднали от небето. Хората с малко пари нямат кредитно досие, защото са се задоволили да се развиват в рамките на финансовото си статукво, а не над него. При кандидатстване за работа се взима предвид наличието на кредитно досие от хората с много пари, които одобряват кандидатурите!

Поредната комунистическо-популистка глупост, ако въобще се опитат да го подкарат, ще има същия успех като цифровата валута на Боливия... В ЕС с всичката си зрялост, ресурси, силни икономики и конвергентност, и инситуции отне 20+ години, в Ю Америка ще отнеме колкото построяването на комунизма...

Защо българите продаваха най-скъпото си, а именно, домовете си, за долари, преди да се появи еврото? Ако се появи новата валута в Южна Америка, и там хората ще продължат да продават домовете си в долари!

От всички изброени държави само Чили има що годе някаква икономика и е сравнително развита. Уругвай е аутсорсинг център като България, така че нищо особено не е, скъпотия и всички са еднакво бедни, въпреки че взимат високи заплати. Останалите държави се съмнявам, че някой ще ги посочи правилно на картата, с изключение на Аржентина заради Меси. Останалата половина включваща Мексико изобщо ги няма на тази сбирка. Казано по друг начин, Бразилия се опитва да бъде притегателен център на левите латиноамерикански правителства, но без Мексико, която е много по-голям производител от Бразилия, общата валута си остава една химера като всичко на този континент. Фалирала от 80 години Аржентина не знам за какво точно ще служи там. За Суринам и Парагвай, ахахахаха.

Те са 5-тата по сила икономика в света.

..........и формираща под 4 ПРОЦЕНТА от Световният БВП , нали можеш да правиш справки в интернет ? И дотам.....

Ти бил ли си в Бразилия? Те и Индия се водят 4та икономика в света. Бил ли си в Индия? Защото аз съм бил и в Индия и в Бразилия. Тъй като имаш малко мозъче, ще ти го обясня по-просто. Семейство с 2ма работещи родители за 1000 лева на месец със 7 деца работещи за 500 лева на месец. Цялото семейство живее в маломерен апартамент с общо доход от 5500 лева на месец. До тях живее самостоятелно Пешо, изкарващ 5000 лева на месец. Гледайки само крайната цифра, 9 членното семейство имащо общ доход от 5500 е 10% по-богато от Пешо, но номинално, Пешо е 5 пъти по-богат от единият родител и 10 пъти по-богат от всяко едно дете. Върни се сега в първи клас.

Кой точно е 5тата икономика в света, целият континент има по-малка икономика от една Франция или Германия... Чили е най-богата държава в Централна и Южна Америка, а е по-зле от България...

Няма информация за това по нашите продажни телевизии. ГОЛЯМА ПРОПАГАНДА.

При тази демократичност , не мое да бъде .

То и едн новина - популистка идея обречена на провал, даже самите латиноси не я взимат на сериозно...

и какво толкова ? Това някаква бомбастична новина ли е? Или брътвежи и блянове на един комундел ? Направо да влизат в БРИКС , а ? Пролетарии от всички страни,обединявайте се ? Пак ли старата песен , отпреди 100 години ? Нормални словоизлияния на бедняк - все някой му е виновен за мизерията ! Щял да прави обща валута , ми добре - и като направят , к'во (не че ще се случи де) ? Пак...доларес ! Фалиращи,пропити от корупция и престъпност държави - кочини.

Аз пък, вдъхновен от новината, предложих на футболните отбори на Гигант Белене и Скрита сила Мъдрево да направим обединен отбор срещу Манчестър Сити, но нещо се дърпат….

Направо да им предложи новия световен ред с едно правителство и една валута.

И чипизация + ЛГБТ...

Това са нормалните геостратегически процеси. Балканските държави ще се обеденим и ще минем към Съветската Рубла. Това е преопределено и кой не може да го промени.

дано да е ирония , че иначе....... за да минем към Съветската (???) рубла не трябва да се обедИним , а да обедНЕем :))) отделно....обединение на балкански държави - невъзможно , според хилядолетия История. Виж , да си забиваме нож в гърба....нямаме равни :)))

тия всичките цоциалисти си цоцат от държавите си в долари!

Дами и Джентълмени , ако не си намерите скоро нов Президент значи сте пътници.

Дали ?

Поне трябва да има ум и да не ходи с памперси че му тежат и се спъва .

Нещата придобиват неприятен характер за колективния Запад. С лек привкус на американски памперс. Но няма страшно, важно е в единен глас да плюем по Русия и Урсула да краде, докато ЕС потъва.

+ + +

ауууу поредният комундел се изхвърлил с няк'ъв бомбастичен призив/лозунг и край...Запада рухва.....долара е аут и червените папагали мятат плюсове.......ех, то ако ставаше тъй.......пролетарии от всички страни,съединихте ли се вече ? Вперьод към Светлото Бъдеще , отново ? Айде че КНДР ви чака по трасето , к'во ми се бавите и туткате !

Икономиката на цялата латинска Америка е по-малка от тази на Франция. Сериозно ли колективният запад, който е 60% от световната икономика, трябва да му пука?

Дарагие таварищи, ако спешно не си намерите някой като Сталин, сте пътници.

Абе други работи се виждат по света и у нас. Други са пътниците ми е мисълта. Но вие си пишете, пицата струва пари, хамбургерът също.

Я кажи нещо за перемогата че всичко мълчи и не казва кога .

"Всяка вечер се питам защо всички държави трябва да базират търговията си на долара?" Защото американската икономика е 20 трилиона долара, а цяла латинска Америка е 4 трилиона, затова. "Защо не можем да търгуваме на базата на собствените си валути?" Защото никой няма доверие на продънените ви валути.

20 цента

Не го разбират и слагат минуси все едно ще стане по-малко вярно...

дали биха продадали апартаментите си на Лула за неговата измислена валута или като местния им господар, Копейкин ще искат нещо по-сигурно, като еврото или долара?

Подвеждаща статия а Евроатлантиците ще се н....кат от кеф че го е казал СИЛВА . А не виждат че долара не го искат , и защо ли !!! Да ви го обясня , а то е ХАМЕРИКА живее на чужд гръб и си изнася инфлацията към тези които и ползват долара . Е за това се дърпат а не заради злато или нещо друго . ХАМЕРИКА продължава да живее на кредит и това ще престане все някога . И щом се дърпат значи са осъзнали че ги грабят .

Всички срещу долара е еврото, а накрая, като ем видиш сметките, всичко е в $ и €

Не че нещо ама.. във Венецуела инфлацията е 463% и то след самодевалвираха боливара и махнаха 14 (!) нули. Доларизацията там върви с пълна сила :)

ако валутата ти е нестабилна никой не иска да си даде ценната си стока за нея! Пък ти ако мразиш долара, има и Евро и Швейцарски Франкове просто като малко по-несигурни валути от долара ще ти излезнат малко по-скъпи транзакциите. Никой ноикога не е казвал че трябва да ползваш долара...

И планини от злато да имаш, нищо не означава, като не притежаваш патентите за технологии и софтуер. А те, знаем кой ги притежава - технологичните нации.

кой ще си държи финансите в тая валута? Южна Америка е по-зле и от България . Само вижте Аржентина колко пъти фалира. Това са някакви мокри сънища на Лула. Като едно време, дето Тошо викаше 1 долар 3 лева, а на Магурата беше 10 лева.

аве и твойтак кочинарка ртдавна е фашира аме нег о обявяват публично свинопасите ти. мноо сте тъпи и ограничени тва гурбатживотниие ве... ББАХАХАХА

...

Фак! Нема да насмогнем на цветни революции :-(

+++

Силата на един икономически съюз, както и на неговата обща валута, ако приемат такава, зависи от силата на икономиките на членовете на този съюз. Тази валута обаче ще стане конвертируема, само ако е силна, в противен случай остава разменна монета само в общността!

За да имаш обща валута, трябва държавите да имат силно икономика. В Латинска Америка няма държава със силна икономика, защото първо 80% от населението им е слабо образовано. В някои от посочените държави още нямат пътища, ток и питейна вода. Камо ли интернет и високи технологии. Освен това, има едно нещо, което се нарича ДНК и не може да се промени. Робското ДНК няма как да създаде победители. Самият Лула да Силва е неграмотен и посещавал училище само 2 години. Не ме разбирайте погрешно, няма нищо общо в общата валута, защото местните им и без това са много слаби, но трябва да има добра икономическа основа, а там изцяло липсва. По-добре да я обвържат с коката. Може и да имат успех.

правилният въпрос! Отговарям веднага. Първо испанците им ебаха майката 300 години, избиха 19 милиона население на инките заради златото изостаналите богатства. След испанците дойдоха американците, които правят абсолютно същото. Всички природни богатства на латинска америка са в ръцете на ФАЩ. Латиндка америка е задният фвор. Той трябва да бъде само грабеж.

Поздравявам всички латиноси с парчето на Ози " Dreamer".

До """"""И КВО ОТ ТОВА ?! """""""""""" Само си помисли в този свят от колко неща няма да си обграден а те са много и списъка е голям ако златото не струва . Само малко жокери за да разбереш , телефон , компютър ,телевизия и тока включително .

Този, който реши, че доларът е валутата след изчезването на златния стандарт, е човечеството. Защо човечество взе това решение? Не по емоционални причини, а изцяло по обективни причини, заради силната икономика на САЩ, което пък предопределя силата на валутата!

Причините са: 1.) 800 военни бази 2.) 11 самолетоносача

Тая силна икономика, що си дигна тавана на дълга ..... пак ? :)

Сега ще тръгнат местните Пасита, плевнювци да обясняват за демокрацията и Сащ ще им наложи със сила раци "добротел" - демокрацията. Но Русия и Китай са тук.

Русия пак спасява света като първата която се опълчва срещу злото и благодарения на това и другите имат куража да въстанат!

Сега го чака "цветна революция" от говедарите :) ще го нарекат диктатори и управлението му недемократично :))))

2023-06-04 10:52:56 Пич (нерегистриран) С физикохимичните си свойства, с това че се среща рядко и се добива трудно и технологиите не променят този факт. и с 10000г история. ------------- ТЯ ПЛАТИНАТА И ПАЛАДИЯ СА ОЩЕ ПО-РЕДКИ ...А ТОВА ЧЕ СЕ ДОБИВА ТРУДНО, ОЗНАЧАВА САМО ЕДНО - КРАЙНО НЕРЕНТАБИЛЕН Е ДОБИВА НА НЕЩО, КОЕТО ХЕМ Е МАЛКО, ХЕМ Е ТРУДНО, ХЕМ Е НЕ СТАВА ЗА ПОЧТИ НИЩО ...ОСВЕН ЗА УКРАСА ! НЕ МЕ УБЕДИУ ЧЕ Т.Н. ЗЛАТО Е "ГОЛЯМА РАБОТА" ! ЖИВЕЕШ ЛИ БЕЗ ДА ПОЛЗВАШ ЗЛАТО ?! СПОРЕД МЕН - ДА ! И КВО МУ Е "ЦЕННОТО" ТОГАВА ?! ПОРТРЕТА НА "МОНА ЛИЗА" Е ЕДНА БРОЙКА , БИ ТРЯБВАЛО ДА Е "БЕЗЦЕННО" ПО ЛОГИКАТА ЗА "МАЛКОТО КОЛИЧЕСТВО" ...НАЛИ ТАКА ...АМА АКО Я ПУСНЕШ "ЗА ПРОДАЖБА" ...ШЕ СИ НАМЕРИ "КРАЙНА ЦЕНА" В "ТОАЛЕТНАТА ХАРТИЯ" НАРЕЧЕНА - ФИАТ ! И ТАЯ ЦЕНА НЯМА ДА ИМА ПОВЕЧЕ ОТ 6-7 ЦИФРИ ...НЯМА ДА СА 9 ЦИФРИ СЪС СИГУРНОСТ ! ТАКА ЛИ Е ?

Завършвам с притча. :Магарето казало на тигъра тревата е синя, тъжърът не зелена е. Синя зелена, синя зелена. Магарето да отидем при лъвът са отсъди. Царю тревата е синя нали. Лъвът-да. Ама тицърът вика, че е зелена, на кажи го царю. Тигре 5години наврган диета и молитва. Магарето си тръгва щастливо. Тигърът царю:защо, и двамата, знаем, че тревата е зелена. Лъвът. Защото:Умно и благородно животно спори с магаре. Второ с такива глупости идва да, безпокои Мен.

"Кой беше този, който реши, че доларът е валутата след изчезването на златния стандарт?".Всеки знае.Американските евреи.И направиха 2 световни войни+ краденето на златните резерви на повечето държави.

Златния стандарт отпада повече от 30 години след втората световна.

Щом Лула не ще долари, значи е путлераст.

ох, ох... всички са взели вазелина в ръчички, задружно и с весела стъпка ще го натъпчат обратно на запада с неговият златен милиард, не са само южноамериканските нации но и арабските, африканските, азиатските и много други желаещи да отхапят от мършата в последните и гърчове.

Нищо странно. Всичко това е предвидено от логиката. Всичко в историята върви към укропняане (което е и закон в икономиката). Създават се лагери и центробежни сили, докато в света не се появят 4-5 такива които ще се борят по между си. Най накрая...след 100-200 години може би, целият свят ще се превърне в 1 лагер..тоест световно правителство.