На снощната среща между лидерите на Израел, Кипър и Гърция в Ерусалим бе обсъден проектът за Източносредиземноморски тръбопровод (EastMed), предаде ДПА.

Израел планира от 2025 г. да доставя газ в Европа с помощта на дълъг 2100 км тръбопровод, наречен Източносредиземноморски тръбопровод. Идеята е да се доставя газ от находищата в близост до бреговете на Израел до Италия, като се минава през Кипър и Гърция.

Това бе шестата среща между лидерите на Израел, Кипър и Гърция, към които се присъедини американският държавен секретар Майк Помпейо, който е на обиколка в региона.

"Започнахме този проект преди няколко години, а сега той се разви и превърна в едно от най-добрите сътрудничества в света", заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху в началото на срещата.

Нетаняху добави, че проектът ще има положително въздействие върху икономиките на трите страни, ще доведе до стабилност в региона и до диверсификация на енергийните доставки за Европа.

Лидерите приветстваха участието на Майк Помпейо в срещата като израз на подкрепата на Съединените щати за регионалния проект.

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис изрази неизменната подкрепа на Кипър за това надеждно и солидно сътрудничество, което има за цел да донесе сигурност, стабилност и благоденствие на "неспокойния ни регион".

Гръцкият премиер Алексис Ципрас изтъкна, че проектът цели създаването на сигурна и надеждна мрежа за доставяне на енергийни ресурси от Източното Средиземноморие за Европа.

Тръбопроводът ще минава на дълбочина 3000 метра под морското дъно и се очаква да струва 6 милиарда евро.