За да се нарича един продукт "кренвирш", той трябва да съдържа поне 75% месо. Това е един от новите стандарти за месни храни, които Министерството на земеделието подготвя. До месец и половина ще бъдат изготвени минималните стандарти за храните, които ще гарантират по- добро качество на продуктите, съобщи земеделският министър Румен Порожанов пред bTV.

"Покрай темата за двойния стандарт на храните направихме анализ на законодателството, свързано с качеството на храните. Той показа, че само при месните продукти нямаме изисквания, които да определят минимални съдържания на определено количество месо или други параметри. От миналата седмица, съвместно с месопреработвателите, производителите на месо, други асоциации, започнахме работа по създаването именно на подобни стандарти", обясни Порожанов.

Той добави, че е анализирано и законодателството в други държави, което също е ново - от преди няколко години. Трябва да заложим минималните изисквания, както за кренвиршите да имат не по-малко от 75% месно съдържание, на различните видове наденица, други месни продукти, добави той.

"Това нещо ще го разработим, трябва, разбира се, да го съгласуваме с ЕК, тъй като има такава процедура, и да го въведем по най-бързия начин", каза министърът. Според него продуктите, които няма да отговарят на новите стандарти, ще трябва да са отделени на друга витрина.

До месец ще влезе в сила и забраната млекопреработвателните предприятия да използват палмово масло. Сега това е възможно като има разграничение в наименованията и сиренето и кашкавалът с вложено растително масло се обявяват като "имитиращи продукти". Занапред обаче преработвателите ще трябва да изберат дали ще произвеждат автентични млечни продукти или имитиращи и няма да могат да прилагат и двете технологии.

Избралите да влагат растително масло няма да се наричат "млекопреработвателни предприятия", каза Порожанов и подчерта, че контролът ще е много строг. 

Министерството води преговори с големите търговски вериги по проблема с вносните храни, които са с различен състав от тези в Стара Европа, но се продават по-скъпо в България, съобщи министърът. Предстои подписването на меморандум, с който "да урегулираме принципно тези теми", каза Порожанов и даде пример с бебешки храни, които се продават по-скъпо в България, отколкото в Австрия и Германия, което, по думите му "не е препоръчително", макар че има обяснение в по-големите логистични разходи и по-малкия пазар.