3,8% е нивото на незаконната търговия с цигари за първото тримесечие на 2019 г., което е намаление с 0,6 % от последното тримесечие на 2018 г. и с 2% спрямо същото тримесечие на 2018 г. Това показват резултатите от проведеното от "Инициативата срещу незаконната търговия" изследване за тенденциите и нивата на незаконна търговия с цигари от проучването на празните опаковки.

На представянето на изследването присъстват премиерът Бойко Борисов, главният прокурор Сотир Цацаров, вътрешният министър и др.

Най-голям брой нелегални цигари са установени в градовете: Велико Търново - 9,3 %, Хасково - 7,3 %, Благоевград - 6,7 % и Пазарджик - 6,5 %. Най-ниските нива на цигари, непредназначени за местния пазар, са отчетени в Габрово - 1,3 %, Русе - 1,6 %, София 2,2% и Бургас - 2,4 %.

Проучването е направено в 20 големи града, като в него са участвали 3,38 млн. души (47,1%). Според доклада тенденцията на намаляване на незаконна търговия с цигари е устойчива. "Инициативата срещу незаконната търговия" се състои от 5 тютюневи компании в България - Бритиш Американ Табако България, Булгартабак, Джапан Табако Интернешънъл България, Импириъл Табако България и Филип Морис България".

От началото на годината сме задържали 11 тона нарязан тютюн, а за 2018 г. заловеният канабис е 110 тона, каза министър-председателят Бойко Борисов при представяне на резултатите.

"Рязаният тютюн досега е 11 тона и половина от ГД "Гранична полиция". Всяка сряда като се събираме с главния прокурор, с директори на дирекции, с НАП и "Митници", първото, което докладват е колко незаконни цигари са задържали и колко тютюн. За миналата година сме задържали 110 тона канабис", посочи премиерът.

Борисов коментира, че аплодира неправителствения сектор затова, че помага в тази тема. "Тези резултати са заради волята на правителството и на главния прокурор, на прокуратурата", изтъкна министър- председателят. 

Президентът се подигра, че ровя в кофите за боклук, моля ви, да кажете, че това е ваша социология и практика, каза още Борисов. Не съм я измислил аз най-малкото. Вие отчитате по тази формула и нямам вина затова. Имам вина за резултатите, че са толкова добри.

По думите му изсветляването на сектора коства големи усилия на всички служби. 

Преди време премиерът Борисов се закани, че ще уволнява полицейските шефове в градовете с най-висок дял на контрабандни цигари.