Новата рецепта за карамелово оцветяване на напитките съдържа по-малко 4-метилимидазол – химикал, който в Калифорния е включен в списъка на веществата, които могат да причинят рак. Промяната в рецептата вече е факт в този американски щат, но предстои да бъде въведена и в други.

Американските учени твърдят, че в състава на напитките Кока-кола, Пепси-кола и Dr Pepper присъства оцветител, съдържащ 4-метилимидазол /4-MI/, който по време на изследвания е причинил онкологични заболявания при опитните мишки.
Според новия закон, приет в щата Калифорния, всички продукти, съдържащи над 29 микрограма от това вещество, трябва да съдържат указание за заплаха от рак. Една бутилка Кока-кола съдържа около 140 микрограма 4-MI.

Компаниите Coca-Cola Co. и PepsiCo Inc предпочетоха да променят рецептата на напитките, обръщайки се към доставчиците на оцветителя с молба да приведат състава на веществото в съответствие с изискванията на новия закон.

От Coca-Cola посочват, че искат да уверят всички, че техните продукти "няма да бъдат обект на изисквания за научно необосновани предупреждения".

Химикалът е било установено, че е канцерогенен при мишки и плъхове, според изследване, но няма доказателства, че той крие рискове за хората, обяви Американската асоциация за напитките.

Администрацията, която се занимава с контрола върху храните и напитките в САЩ, обяви, че човек трябва да изпие повече от 1000 метални кутии от напитки Кока кола и Пепси кола за един ден, за да получи същата доза от химикала, която е била давана при лабораторните опити с гризачите.

В свое съобщение от Coca-Cola допълват, че производството в Европа ще остане по досегашните рецепти. Те посочват, че никой друг контролиращ орган освен този в САЩ досега не е приел, че поглъщането на този химикал, който присъства в карамела, не е признат за опасен.

Тайната за производството на Кока Кола, изобретена от американския фармацевт Джон Пембъртън, е строго секретна. Предполага се, че оригиналната рецепта се намира в сейф в град Атланта, щат Джорджия.
Още една вредна съставка за здравето, която се е съдържала в напитката, е премахната още през 1903 г. Става дума за кокаина.