Три компании са заявили предварителен интерес да участват в изграждането на втората ядрена централа у нас край Белене - Китайската ядрена корпорация, корейската "Хидроатомна корпорация" и френската "Арева". Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова от парламентарната трибуна. Не стана ясно дали тя не знае, че френската компания вече не се казва така от януари 2018 година, а "Орано" и че основният й предмет на дейност е разработване на ядрени материали и управление на отпадъци в индустрията, включително добив, обогатяване, рециклиране на отработено гориво, логистика на ядрени материали и демонтаж на съоръжения.

Министър Петкова представи и цялостната процедура за избор на инвеститор за АЕЦ "Белене", разработена от нейния екип. По думите на Петкова процедурата ще стартира в началото на следващата година. Очаква се при потвърден реален интерес, новият инвеститор да бъде избран до края на 2019 г.

България е поставила няколко условия - цената на "Белене" да бъде до 10 млрд. евро, срокът на изпълнение - до 10 години, България да не участва с нови парични вложения, но да има блокираща квота. Освен това оператор да бъдещата мощност ще бъде АЕЦ "Козлодуй", а оборудването ще е вече купеното от Русия. По данни на министерството на енергетиката е необходимо да бъде построена АЕЦ "Белене", защото след 2030 г. не само в България, но и в целия регион ще има недостиг на електроенергия.

Министърът подчерта, че ядреният риск остава за страната, на чиято територия се изгражда подобна мощност, така че държавата ще присъства, ще участва с апорт на относимите активи, които притежава в проекта, и с блокираща квота чрез НЕК през целия срок на изграждане и експлоатация на централата. Според нашето законодателство тази квота е 34 процента участие от капитала или в устава да е разписано участие, може и 10 на сто, но то да блокира решенията, разясни Петкова.

В процедурата е заложен критерий за участие на български компании във всеки един от етапите, като по този начин ще бъде защитен българският бизнес, ще се даде възможност за икономическо оживление, особено за област Плевен. Нямало обаче точен анализ за заетия човешки ресурс, но във всички случаи ще бъдат открити нови работни места.

Теменужка Петкова е категорична, че риск инвеститорът да започне да диктува цените на енергийния пазар у нас, както и да направи дъмпинг, например на АЕЦ"Козлодуй", не съществува дори само по чисто икономическа логика - затова и подобно изискване не било предварително заложено. Няма икономически субект, който да продава на по-ниска цена продукцията с ясното съзнание, че не може да обслужва задълженията си, още повече,че нашият регулатор изцяло работи по европейските и световните изисквания в тази област, посочи тя. Допълнителна гаранция е, че централата е в страна-член на ЕС и всеки инвеститор трябва да се съобразява с регламентите на ЕС в областта на конкуренцията.

Министърът подчерта, че проектът ще трябва да бъде реализиран изцяло на пазарен принцип, без предоставяне на държавна или корпоративна гаранция, без дългосрочни договори за изкупуване на тока от държавата.

Депутатът от ДПС Рамадан Аталай коментира думите на министъра с доста резерви. Според него, от изложените изисквания към бъдещ инвеститор в атомната централа става ясно, че на практика, ГЕРБ не иска построяването на тази мощност. Той предупреди Петкова да не допуска повече харчове около централата, за да "не се интересуват от вас други служби".

Аталай постави и въпроса дали наистина страната ни има нужда от нова ядрена мощност и дали не е по-добре да се ориентираме към възобновяеми енергийни източници.