Комисията за енергийно и водно регулиране няма да разрешава, а само ще бъде уведомявана, ако някое дружество реши да продава повече от 20 на сто от капитала си, съобщи БНР.

Заради казуса с продажбата на българските активи на ЧЕЗ, първоначалната идея на депутатите беше регулаторът да има повече правомощия и той да разрешава подобни сделки.

Преди внасянето за окончателно гласуване в зала на промените в енергийния закон обаче, депутатите от енергийната комисия приеха Комисията само да бъде уведомявана, че дружеството започва процедура по продажба на активите си.

Председателят на комисията Делян Добрев обясни:

"Той ежегодно подава доклад. Този доклад, който ежегодно се подава, ако има намерение да продава част от собствеността, повече от 20%, трябва в този доклад да уведоми предварително регулатора".

За да няма опасност от скок на цените на тока, депутатите от енергийната комисия приеха и текст, в резултат на който ТЕЦ-овете "Варна", "Бобов дол" и "Марица 3"- Димитровград няма да получат квота за регулирания пазар тази година. Трите централи поискаха произведената от тях електроенергия да бъде продавана на регулирания пазар по много високи цени.