Среднопретегленото увеличение на цените на електрическата енергия от 1 юли ще е с 1,89 на сто, показват изчисленията на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Поскъпването на общите цени, включващи цена за електрическа енергия и цена за мрежови услуги, за клиентите на ЧЕЗ ще е с 1,7%, за тези на ЕВН - 1,81%, а за клиентите на Енерго Про - 2,6%.

От 1 юли цена "Задължение към обществото" трябва да бъде в размер на 36,01 лв./MWh, показват още изчисленията на регулатора за следващия ценови период. Към момента тя е в размер на 37,25 лв./MWh.

Комисията за енергийно и водно регулиране предвижда засега минимално поскъпване на топлоенергията от юли, но в тези сметки не влиза предстоящото увеличение на цените на природния газ, заради които скокът може да е по-голям. Това каза председателят на регулатора Иван Иванов.

Предварителните разчети на "Булгаргаз" сочат, че синьото гориво трябва да поскъпне поне с 16 на сто от средата на годината. Това не може да не бъде взето предвид при определянето на цените на топлофикациите, допълни той:

"Комисията предвижда едно наистина консервативно решение и минимално увеличение. Но при нас още не е дошло заявлението на "Булгаргаз" за цената на природния газ. Там нямаме полезен ход. Ако международните пазари продължават да вдигат цената на суровия петрол и ако природният газ, доставян от "Газпром", продължава да расте като цена, по определен начин това трябва да бъде отразено в цената на топлинната енергия, защото това е основната суровина, с която работят топлофикациите".