Министерският съвет определи линията на бедност за 2024 г., която ще бъде в размер на 526 лева. Това обяви на брифинг министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова, след като правителството прие решението на днешното си заседание, цитирана от БТА.

Решението предвижда новият размер на линията на бедност да нарасне с 22 лв. или 4,4%.

С увеличаването на линията на бедност за 2024 г. ще нараснат и социалните помощи по линия на Закона за социалното подпомагане, финансовата подкрепа по линия на Закона за хората с увреждания, финансовите помощи и средства за превенция и реинтеграция, отглеждането на дете при роднини и близки, както и отглеждането на дете в приемно семейство по смисъла на Закона за закрила на детето, обясни министърът.

Шалапатова посочи, че в изпълнение на днешното правителствено решение ще се разшири обхватът на хората, които получават пенсия за старост.

Подобряването на линията на бедност ще повиши и социалната подкрепа за уязвимите групи, тъй като по-голям брой хора и семейства в нужда ще получават подкрепа от държавата, коментира социалният министър.

Около 800 хил. души от уязвими групи ще получат финансова подкрепа в по-висок размер през 2024 г. вследствие на увеличаването на линията на бедност. За следващата година се предвижда да бъде оказана финансова подкрепа по Закона за хората с увреждания над 672 хил. души над 18-годишна възраст. По закона за социално подпомагане помощта ще достигне до 123 508 души през 2024 г., каза тя.

Шалапатова увери, че необходимите средства се отчитат при изготвянето на Закона за държавния бюджет за 2024 г.

Средствата за подкрепа по Закона за социалното подпомагане е предвидено да се увеличат със 75,6 млн. лева. За хората с увреждания ще има 27,6 млн. лв., повече, а за финансовите помощи по смисъла на Закона за закрила на детето средствата ще се увеличат с 1 млн. лева, посочи министърът.

Министерството на труда и социалната политика разчита и на редица нефинансови мерки.

На последното заседание на Тристранния съвет, провеело се на 25 октомври, работодателските организации подкрепиха предложението за 526 лв. линия на бедност, но синдикатите възразиха.

Не подкрепяме така предложения проект на постановление, каза тогава директорът на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ и главен икономист на Конфедерацията Любослав Костов. Трябва да се промени методиката, като отново се вкара малката потребителска кошница, посочи той. Костов каза, че трябва да се прецизира методиката, като се дефинират минималните потребности, които да гарантират определен социален минимум на лице от домакинството.

Атанас Кацарчев, главен икономист на КТ "Подкрепа", заяви, че конфедерацията по принцип подкрепя ръста на линията на бедност, но предлага промени, сред които и на методиката за определяне на линията на бедност. По думите му трябва да се направи така, че размерът да обхване максимален брой хора и домакинства, които живеят под прага на жизнения минимум.