"Моят приоритет е подпомагането с емоционална подкрепа и психическа помощ, това е останало назад в България", каза социалната министърка Иванка Шалапатова в първото си интервю по бТВ. Тя повтори, че засегантите от наводненията хора ще получат еднократно по 1512 лв., което представлява трикратният размер на линията на бедност.

Министерството на труда и социалната политика активира всички възможности за подкрепа на пострадалите от наводненията. Вече се подават заявления към социалните служби по места, а оценките се правят в рамките на няколко дни. Има възможност пострадалите да подадат заявления и за подмяна на унищожени уреди в домакинството по Фонд "Социална закрила", каза министърката.

Има готовност да се увеличи и капацитетът на програмата "Топъл обяд", защото част от пострадалите вече не могат да си позволят да готвят в домовете си, каза още министърът на труда и социалната политика. Тя обясни и защо не е отишла веднага в наводнените региони при хората, а е предпочела участието на форум в Женева. По думите й, това бил отдавна поет ангажимент, а социалният министър има и международни отговорности.

През Агенция по заетостта местните власти могат да увеличат броя на заетите безработни, които могат да работят на половин работен ден, стана ясно от думите на Иванка Шалапатова. Това ще струва на държавата около 100 хиляди лева. До момента са подадени 53 заявления, цитира думите на Шалапатова БТА.

Шалапатова допълни и че увеличението на заплатите на социалните служители е сред най-важните задачи в нейното управление.

Друга сериозна задача е закриването на домовете за стари хора, за хората с ментални проблеми, като бъдат заменени с по-малки жилища в общността, което да позволи те да получават индивидуални грижи, каза още министър Иванка Шалапатова. "Имаме заложен ресурс в Плана за възстановяване "за закриването на домовете за възрастни хора и замяната им с хуманна грижа в общността. Както и, ако се налага, да има малка, много уютна сграда, в която много обучени хора да полагат грижи на възрастните, които имат нужда", обясни още социалният министър.

Много сериозен проблем остава насилието над жени и деца. От началото на годината 351 деца са потърсили закрила и са подали сигнали за насилие, посочи министърът. Шалапатова призова хората, ако станат свидетели на насилие, да се опитат да помогнат или най-малкото да подадат сигнал до компетентните органи.

"Имаме заложен ресурс в Плана за възстановяване "за закриването на домовете за възрастни хора и замяната им с хуманна грижа в общността. Както и ако се налага, да има малка, много уютна сграда, в която много обучени хора да полагат грижи на възрастните, които имат нужда", обясни още социалният министър.

"Говорим за 82 дома за стари хора, където има 4200 души. Говорим за 71 за пълнолетни с увреждания, където има близо 4000. От началото на годината има 9 закрити домове", обясни министърката на труда и социалната политика.

Шалапатова коментира и вълната от негативни коментари по неин адрес, като заяви, че няма да позволи да бъде дискредитирана относно фалшива новина за джендър идеологията, което дори не знае какво точно означава. Тя каза, че ще защити името си по съдебен път и увери, че децата й у дома се обръщат към нея с "майко", а към баща си с "татко".

Шалапатова се позова на Конституцията и подчерта, че няма да допусне дискриминация по какъвто и да е признак спрямо когото и да е.