Концесията на най-голямото летище на България-това в София ще бъде за 35 години и прогнозната й стойност е 3.898 милиарда евро. Това става ясно от публикувано обявление в Official Journal в Брюксел.

Основните изисквания, включени като условия за участие в търга са няколко, а поради факта, че се изисква и построяване на нов терминал, тя е определена като концесия за строителство.

Новият Терминал 3 трябва да е готов до десетата година от срока, като за него има конкретни изисквания, става ясно още от обявата.

Предвид правните основания на концесионера ще бъде възложено изпълнение на строителство и свързаното с това право да експлоатира строежа при поемане на оперативния и строителния риск, включително правото на получаване на приходите от услугите, предоставяни чрез строежа, и/или от извършване на друга търговска дейност със строежа. Изисква се и предоставяне на услуги, свързани с управлението и експлоатацията на летището, заедно с правото на експлоатация на тези услуги, включително правото на получаване на приходите от извършването на тези услуги, при поемане на оперативния риск.

 

Снимка: Официален сайт

Сред минимaлнитe изиcĸвaния е кандидатите дa oпepиpaт пoнe eднo мeждyнapoднo лeтищe c пoвeчe oт 10 млн. пътници гoдишнo, дa имaт aĸтиви c нeтнa cтoйнocт зa пocлeднитe тpи гoдини oт минимyм 200 млн. eвpo, ĸaĸтo и дa имaт oпит пpи финaнcиpaнe нa пoнe eдин инфpacтpyĸтypeн пpoeĸт зa нaд 400 млн. eвpo.

Срокът за подаване на заявления или получаване на оферти е 22 октомври 2018 година.