Това пише в годишния обзор на имотния пазар на една от големите национални агенции за недвижими имоти в страната, съобщи БТА.
Основен мотив на купувачите през 2010 г. е бил задоволяването на основните жилищни нужди.

През изтеклата година инфраструктурата е имала основно значение при търсенето на имоти. Кварталите без изградена инфраструктура сериозно са пострадали от спад в цените. Най-силен пазар на имоти се е наблюдавал в големите градове. Сериозно се е скъсил периодът за сключване на сделките.

Повишила се е и културата и взискателността на купувачите, отчитат от агенцията. Най-активни продавачи през годината са били тези, които продават имот и се възползват от падналите цени, за да купят по-качествено жилище или имот на по-добро място.

На пазара на наеми през 2010 г. основно са се търсили двустайни апартаменти. В последните месеци на годината е имало търсене и на тристайни, при които спадът в наемите на квадратен метър е бил по-значителен.

Банковият пазар в областта на ипотечните кредити, особено през последните месеци на 2010 г., стана силно конкурентен, отчитат специалистите. Според тях, сега финансовите институции са се фокусирали върху подобряване на условията за отпускане на ипотечни кредити. Половината от кредитите за имот през годината са взели млади хора във възрастовата група 26-35 години.