Саудитска Арабия, най-големият износител на суров петрол в света, вече мисли за бъдещето и времето, когато тази енергийна суровина ще излезе от употреба частично или напълно. Част от натрупаните от държавата милиарди долари вече се пренасочват във футуристични технологии, пише в анализ "Блумбърг".

В момента кралството държи дял от електрическия производител на автомобили Tesla Inc. за около 2 милиарда долара чрез своя публичен инвестиционен фонд. Това е нещо като допълнение към инвестицията от 3,5 милиарда долара в компанията за споделяне на пътувания Uber Technologies Inc., ангажимент от 45 милиарда долара за технологичния фонд на SoftBank Group Corp. и планирана инвестиция от около 1 млрд. долара в космическите компании на Virgin Group.

Саудитска Арабия не само инвестира, но и строи своето бъдеще. Част от него ще е планираният футуристичен град на стойност 500 млрд. долара.

Амбициозният план за това чудо бе обявен от престолонаследника принц Мохамед бин Салман и ни представя град, наречен Неом (Neom), захранван изцяло от слънчева и вятърна енергия, в който се движат безпилотни коли и роботи.

Градът ще бъде на площ от 26 хил. кв.км на брега Червено море, в близост до Египет и Йордания, и ще бъде първата частна зона, обхващаща части от три държави.

Зоната ще бъде независима от управлението в Саудитска Арабия и ще се фокусира върху отрасли, включващи производство на енергия и вода, биотехнологии, храна, модерни производства и развлечения.

Докато Международната агенция по енергетика предвижда търсенето на петрол да нарасне с над 10% до 103,5 милиона барела на ден до 2040 г., напредъкът в ефективността на превозните средства, повишаването на електрическите автомобили, по-строгите стандарти за емисии и пренасочването към други източници на гориво, показват друга картина.

Около 60% от петрола днес се използва в транспорта, където се появяват и най-големите технологични промени и ако това приложение намалее, ерата на изкопаемите енергийни ресурси ще бъде към края си.

Все пак намаляване потреблението на петрол в следващите 30-50 години в никакъв случай не е сигурно. Докато приходите от продажбата му се увеличават, те ще останат основата на икономиката на Саудитска Арабия. А и цифрите са показателни.

Например инвестицията на 2 милиарда долара в Тесла се равнява на по-малко от три дни от това, което печели държавата от продажбата на петрол в чужбина по текущи цени и нива на продукцията, според данни от US Energy Information Administration.

Диверсификацията на най-голямата арабска икономика далеч от петрола е от основно значение за правителствената програма "Визия 2030" и инвестициите от нейния държавен фонд за суверенни фондове са ключов компонент. Правителството също се готви да продаде част от акциите си в държавната петролна компания Saudi Aramco, като парите вероятно също ще бъдат пренасочени към проекти с бъдеще.

Като част от сделката с Virgin Group например, Рияд ще инвестира в Virgin Galactic LLC, The Spaceship Co. и Virgin Orbit LLC допълнителни 480 милиона долара в космическите услуги на групата. Саудитска Арабия планира да подкрепи плановете на компанията за човешки космически полет и да пусне сателити в орбита и може да създаде това, което нарича "космически развлекателна индустрия" в страната.

Инвестицията отразява стъпките, които Саудитска Арабия прави към "диверсифицирана икономика, основана на знанието", като влага парите си в "онези сектори и технологии, които движат напредък в глобален мащаб", казват висши представители на властта.