Хлябът поскъпна в няколко града на страната, включително и София. За повишението предупредиха преди дни браншови структури и министърът на земеделието и храните. В Пловдив цената скочи с 20 процента, а в Пазарджик увеличението на хлебните изделия е с 30 стотинки.

В столицата малките фурни вдигнаха цените още преди няколко дни. Повечето с 10%, но има и такива, които искат и по 20% над досегашната цена. Те обаче предлагат специални видове хляб, които и преди това струваха доста над обикновения. Големите заводи-хлебопроизводители засега държат едровите си цени, но и при тях поскъпването на природен газ, зърно и брашно няма как да не се отрази.

Големите зърнопроизводители признават, че новата реколта е с нова цена. Ако на борсите до преди два месеца тон пшеница е струвала 300 лева, сега  тя се търгува за 350.

 "Вследствие на аномалии в различни региони на Европа и света имаме по-малко производство, световните борси реагираха. Пшеницата е борсова стока. И сега се продава на по-високи нива, съответно и в България се изкупува на по-високи нива", каза още председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов, цитиран от Нова телевизия.

Хората споделят, че при 200 лева пенсия всяка стотинка е ценна, а точно пенсионерите са тези, които разчитат на по-евтин хляб, за да преживеят. До края на годината обаче хлебопроизводителите очакват още едно поскъпване.

Опасенията на потребителите са, че след поскъпването на хляба, ще скочат и цените на останалите храни и продукти.