Това заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов по повод думите на председателя на Управителния съвет на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите Мариана Кукушева, че хлябът може да поскъпне с повече от 15-20% от февруари.

По думите на Найденов, цитиран от Нова телевизия и "Фокус", цената на хляба е функция от няколко неща, като едно от тях е цената на пшеницата. Според министъра именно поскъпването на пшеницата на международните пазари води до повишаване на цената и на хляба.

Мирослав Найденов поясни, че са изчерпани количествата от старата реколта пшеница и се работи с новата, която е рекордно скъпа. Той допълни обаче, че  „няма обективни фактори, които да обосновават повишаване на цената на хляба с повече от няколко процента.”

Част от хлебопроизводителите обмислят вместо да вдигат цената на хляба – да намалят грамажа на продуктите си. Според Кукушева пазарът, на който даден производител реализира стоката си, ще определи кой от двата похода ще бъде предпочетен – дали скок в цената или намаляване на грамажа на хляба.

Същевременно председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев предупреди, че цените на храните ще нараснат съществено, защото зърното е поскъпнало двойно.
"Ръстът на инфлацията ще бъде сериозен по две причини. Първата е външна - растежът на цените в международен аспект. Въпреки че при добре премислени мерки, на това може да се противодейства. Цената на храните ще нарасне съществено, защото зърното поскъпна двойно. Цените на фуража пък се увеличиха 2,25 пъти. Това означава, че по цялата верига на храните цените ще се покачат - месо, яйца, мляко, сирене, колбаси", посочва Данев.