Управляващите от ГЕРБ готвят поскъпване на бездимните цигари, които придобиха популярност у нас през последните месеци. От бранша се възмутиха от очертаващата се промяна в разпоредбите в средата на годината, а наблюдатели заподозряха лобистки натиск от страна на производителите на конвенционални тютюневи изделия. В партията на Бойко Борисов обаче са категорични - мярката е единствено с цел повече приходи в бюджета.

Председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова смята, че държавата губи за една година 30 млн. лв.

"Ако от една кутия нормален тютюн, струваща 5,50 лв. 3,50 лв. влизат в бюджета, от една кутия от новите при цена 5,50 лв. влизат 93 стотинки. Това, умножено по количествата, прави загуба 15 млн. с тенденция до края на годината да станат 30 млн. лв.", заяви тя пред камерата на bTV.

На въпрос дали не лобира за класическите тютюневи изделия, Стоянова отговори:

"Определено потвърждавам, че става дума за лобистки интереси, известно е, че аз съм един виден лобист, но за бюджета. в Случая става дума за защита на интересите на бюджета. Бездимните, всъщност нагреваеми тютюневи изделия, защото излиза някакъв дим и миризма от тези цигари, всъщност все повече и повече навлизат на българския пазар."

По думите й при определянето на акциза в края на миналата година бездимните цигари са били подценени и от 1% дял до момента са скочили до 1,4% с перспективата да станат 1,6% до края на 2018 г. Според нея така се е получила ситуация, в която "бюджетът дотира всяка кутия".

На въпрос защо изведнъж България тръгна да става първата страна в ЕС, която изравнява бездимните цигари с обикновените, Стоянова отговори, че скоро и в други членки ще се преразглежда фискалният ефект от тези изделия и вероятно ще има промени в евродирективите.

"Цифрата "10 лева" е абсолютно некоректна. Разликата в цената на цигарите е 2,50 лв. т.е. при цена от 5,50 лв. максимум 8 лв.", пресметна депутатът от ГЕРБ. Тя отбеляза, че ако производителите искат да продължат да налагат продукта си, могат да отстъпят част от своята печалба.

Тя нападна и потребителите: "Не съм съгласна като данъкоплатец непушач, моите пари да отиват за дотиране на едно изделие, употребявано от шепа хора - това не са социално слаби хора, за да го пушиш, трябва да направиш една инвестиция от 200 лв. за устройството. Тези хора са много шумни и вдигнаха темата по медиите".

Според нея и Министерството на здравеопазването трябва да се включи в дебата, защото бездимните цигари в момента не са забранени на закрити обществени места.

В края на интервюто, Менда Стоянова посочи, че нашата страна е подала заявката си за едновременно влизане в "чакалнята" на еврозоната и в банковия съюз, като на 12 юли трябва да има решение в Брюксел. Ако оценката е, че като икономика и институции не сме годни за "сърцето" на ЕС, управляващите ще искат конкретни мотиви.