"Газопроводът "Турски поток" вероятно ще минава през България", заяви руският посланик Анатолий Макаров на годишната си пресконференция пред български медии.

Той подчерта, че това е един от ключовите проекти за Москва, но няма официална информация, че тръбата ще се пренасочи от Турция към Гърция за Италия. Това се заговори преди дни, след среща на руския президент Владимир Путин с гръцкия премиер Алексис Ципрас.

"За тръбата още официални договорености няма. Преговорите са затова, че "Турски поток" трябва да има продължение. Чух, че даже тръбата се нарича "Български поток". Ципрас действително дойде в Москва и води преговори на тази тема - "Турски поток" да мине през Гърция за Италия. Но това засега са само изявления", каза Макаров, цитиран от "24 часа".

По думите му се водят конкретни разговори по тази тема.

"Така или иначе вариантите са два - през България или Гърция. Но аз не знам как точно ще бъде. По принцип обаче смятам, че "Турски поток", а може би след това "Български поток" през територията на България е приоритет за руската енергетика", каза още дипломатът, подчертавайки, че посолството понякога стои настрана, когато става въпрос за търговски преговори.

Макаров добави, че вероятно и българското правителство ще има подобни среща като тази на Ципрас, за да покаже своя интерес към този проект.

"Всичко зависи от договореностите, които ще се постигнат в бъдещите преговори", заяви посланикът, като уточни, че срещата между гръцкия и руския лидер няма окончателен характер и решения, а просто разговори.

Той каза още, че Москва и Брюксел работят съвместно по изработването на нова директива, в която да бъдат включени проектите "Турски поток" и "Северен поток 2".

С усмивка Макаров отговори на въпрос дали Русия се страхува от конкуренцията на американския втечнен газ в България и в Европа като цяло.

"Не мога да кажа, че Русия се страхува, защото американският газ се търгува по-скъпо в Европа в сравнение с цената, която го доставя Русия", посочи той, но изтъкна, че страната му също работи по проекти за доставки на втечнен газ, цитира го "Труд".

На въпрос дали Русия е готова да отговори на американския политически натиск срещу двата потока (Северен и Турски) дипломатът съвсем спокойно обясни, че засега той не вижда никакви сериозни причини това да има негативни последствия.

"Никой не се съмнява от ползите от руския газ, но икономиката пада жертва на политиката. Ситуацията наистина никак не е проста и лесна. Политиката тук е излишна, това все пак са търговски проекти", уточни той.

Русия не може да забрани на България да разреши разполагането на военна база на НАТО край черноморските пристанища Варна и Бургас, това е право на София, каза още Макаров. 

"Какво мислите - че можем да ви забраним подобно нещо? Как си го представяте? Не можем да ви забраним. Вие сте член на Организацията на Северноатлантическия договор и решенията, които взимате и изпълнявате, идват от София и са в рамките на сътрудничеството с НАТО", обясни дипломатът.

И допълни, че и нашата страна е тази, която решава кой да влезе в акваторията й в Черно море:

"Винаги сме били убедени - това сме го обсъждали и с вашия премиер Бойко Борисов, че Черно море трябва да бъде море на мира и приятелството".

Накрая Анатолий Макаров коментира, че се отбелязва изключително успешна година в българо-руските отношения, тъй като от много години насам за първи път Русия последователно са посетили българският премиер и президент.