Процедурата за одобрение на АЕЦ "Белене" от страна на Европейската комисия би отнела месеци, а не години и това няма да забави проекта, заяви днес по БНР енергийният министър Теменужка Петкова. Тя коментира появили се информации, че заради процедурата проектът може да се забави с години и да не може да бъде осъществен. Вчера за такова закъснение на проекта предупреди евродепутатът Светослав Маринов.

Преди да се стигне до искане за нова нотификация, първо трябва да се разбере дали ще бъде избран инвеститор за проекта и дали ще се строи централата, обясни Теменужка Петкова.

"Ние трябва да проведем процедурата за избор на стратегически инвеститор, да видим дали ще има интерес към проекта и ако се стигне до създаване на компания, до възможност за реализация на проекта, то тогава тези инвеститори, които са в дружеството, трябва да подадат информация до Европейската комисия, че са настъпили промени в инвестиционния проект", обясни Петкова и каза, че след това Комисията ще направи своите анализи и проверки.

Маринов изтъкна вчера, че получил отговор от Европейската комисия, че веднъж проектът за АЕЦ "Белене" е бил прекратен и сега ще трябва да се искат разрешения като за нов проект, което било по-сложно след аварията във Фукушима.

Проектът, който ще предложим на инвеститорите, е същият проект като технология - той не е променен, отбеляза обаче днес енергийният министър.

Не съществува хипотеза държавата да налива пари, категорична бе тя и припомни, че  този проект трябва да бъде реализиран изцяло на пазарен принцип:

"Това, с което българската държава ще участва, е апорт на активите, които притежаваме във връзка с този проект. Това са активите, с които ние ще участваме, но за наливане на пари не става дума. Може би до края на годината ще приключи оценката на активите".

Какво ще се предоговаря с "Газпром"

Теменужка Петкова обясни също, че държавата ни може да получи 1,092 милиарда долара по действащия договор за транзит с Русия, ако след пускането на "Турски поток" преносът не става през страната ни (Тя развива мисълта си и по-долу).

"Комерсант" вчера писа, че "Газпром" вече е решил втората линия от "Турски поток" да мине през България, Сърбия, Унгария и Словакия. Газът трябва да започне да се подава в периода от 2020 г.за България до към края на 2022 г. за Словакия и се прекрати транзитът през Украйна.

Разработва се концепция за газоразпределителен център на територията на България, заедно с ЕК, обясни министър Петкова. Тя уточни, че концепцията включва необходимостта от изграждане на инфраструктура, която да даде възможност за доставка на природен газ от различни източници. Съдържа се и концепция за реализация на борса за търговия с газ.

"За да бъдем абсолютно сигурни в това, което възнамерява да направи "Газпром", ние трябва да получим официална информация от тяхна страна. Ние сме готови за реализацията на такъв проект", коментира енергийният министър.

И посочи какви са ползите, респективно какво бихме загубили, ако газът от различните доставчици мине (не мине) през България:

"Печелим това, че ще България ще запази стратегическото си място на газовата карта на Европа, защото може би по-добре е да си зададем въпроса какво губим. Как ще разработим концепцията за хъба, ако през територията на България не преминават потоци природен газ? Ние разполагаме с много добре развита газопреносна инфраструктура. 80 процента от компресорните станции в региона се намират на наша територия.

Какво ще се случи с тази инфраструктура - все едно ли е на българския данъкоплатец, все едно ли е на нас като държава, че тази инфраструктура на практика ще остане неизползваема и всички тези средства, които ние сме инвестирали през годините, просто ще останат напразно и нахалост?".

Какво ще покаже тестът: да мине ли газът през България

За да се види дали има икономически интерес от изграждането на такава инфраструктура, е предвидено да се направи пазарен тест. "Булгартрансгаз" ще проведе този тест може би в началото на декември и ще се види реалният интерес, обясни министър Петкова.

По думите ѝ, ако излезе, че проектът е неефективен, той няма как да се реализира. Тя е категорична, че много по-неефективно е обаче през тръбите да не минава газ.

"Трябва да е ясно едно - няма как да бъде подписан друг договор или няма как да бъдат предприети други действия, преди ние да имаме гаранция, че ще бъде резервиран капацитет във връзка с новия проект. Това означава, че трябва да бъдат предприети действия за преструктуриране на този договор, на действащия договор, при условие, че бъде резервиран капацитет за следващите 15-20 години".

В статията си "Комерсант" пише, че "Газпром" вече е "резервирал" на макс тръбите през горепосочените държави.

Сделка може да има, когато се водят преговори, а такива още не са стартирали, каза Теменужка Петкова и добави, че все още не е получено официално уведомление от страна на "Газпром".

Какво ще ни плаща "Газпром" ако...

"Това са в момента възможни сценарии, за които ние говорим и които и колегите от "Булгартрансгаз" са анализирали, и ние тук - в Министерството на енергетиката правим един много сериозен анализ на приходите, които бихме могли да реализираме по договора, който е съществуващият до 2030 г. (за транзит към Турция - б.р.).

Първоначалният анализ показва, че индикативната печалба до 2030 г., която бихме могли да реализираме по този договор, при положение, че по тръбите не преминава природен газ, е около 1.092 млрд. долара. Това, което показва съвсем първоначалният ни анализ е, ако такъв един проект бъде реализиран при всичките условия, при всички изисквания на европейското законодателство - след провеждане на пазарните тестове, след резервиране на капацитет, след подаване на обвързващи оферти, показва, че от 2020-а до 2040 г. индикативната печалба е над 4,358 млрд.".