Животновъди от селата Странджа, Крайново и Малко Шарково, община Болярово, в землищата на които бяха открити огнища на болестта "чума по дребните преживни животни", са блокирали пътищата към тези населени места. Те протестират срещу принудителното евтаназиране на овцете и козите заради болестта. За това съобщи кметът на общината Христо Христов.

Резултатите от взетите от ветеринарите проби от ферми в трите села са били потвърдени от Европейската референтна лаборатория за чума по дребните преживни животни /CIRAD/ във Франция, съобщиха вчера от Областната епизоотична комисия в Ямбол.

Със заповед на директора на Българска агенция по безопасност на храните започва принудително евтаназиране на около 2000 овце и кози в трите животновъдни ферми в Странджа, Крайново и Малко Шарково и дезинфекция на стопанските обекти.

Протестиращите настояват за повторно изследване на животните, които, според тях, са здрави, както и за въвеждане на ясни критерии при определяне на обезщетенията им, посочи Христов.

Според животновъдите обезщетенията, които ще получат, няма да позволят възстановяване на стадата и така целият сектор в региона ще бъде унищожен.  Преди по-малко от месец бяха избити 1 400 овце и кози в село Воден. С тези, които предстои да бъдат умъртвени, ще станат 3 400, а в цялата община те са общо 6 000.

Десетки животновъди блокираха тази сутрин пътя Болярово – Елхово

Снимка: Bulphoto

Снимка: Bulphoto

Десетки животновъди блокираха тази сутрин пътя Болярово – Елхово

Снимка: Bulphoto

Според тях обезщетенията, които ще получат, няма да позволят възстановяване на стадата и така целият сектор в региона ще бъде унищожен

Снимка: Bulphoto

Десетки животновъди блокираха тази сутрин пътя Болярово – Елхово, на кръстовището за село Мамарчево

Снимка: Bulphoto