България възнамерява да изгради преграда на сухопътната си граница с Румъния, решиха на извънредна среща експерти от Министерството на земеделието и ветеринарните власти.

Преградата е една от мерките срещу навлизането на африканска чума по свинете у нас, предаде БНР.

Поводът е влошената епизоотична обстановка в Румъния по отношение на болестта, където към 4 юли тази година са отчетени 232 огнища - основно малки стопанства. Огнище е установено и в района на Констанца - на 65 км от българската граница. Заради болестта в Румъния са унищожени вече 49 000 прасета.

Решението за преградното съоръжение е само идея като в следващите дни ще се обмисля как точно да изглежда то, уточняват експертите.

Целта е да се предотврати възможността за навлизане на диви свине у нас от Румъния, където вече има огнища на африканска чума по свинете.

Сред останалите мерки за предотвратяване на заразата са максимално бърза реакция на ветеринарите при установяване на трупове на диви свине и лабораторен анализ на проби от всяко убито от ловци диво прасе в страната.

Лабораториите на Агенцията по храните са разположени в цялата страна и имат готовност за вземане на проби, уточняват от агроведомството.

Междувременно днес животновъди от селата Странджа, Крайново и Малко Шарково, община Болярово, в землищата на които бяха открити огнища на болестта "чума по дребните преживни животни", блокираха тази сутрин пътищата към тези населени места. Те протестират срещу принудителното евтаназиране на овцете и козите заради болестта. Според тях обезщетенията, които ще получат, няма да позволят възстановяване на стадата и така целият сектор в региона ще бъде унищожен.

По-късно от Държавен фонд "Земеделие" съобщиха, че над 1 милион лева ще бъдат отпуснати фермерите от Ямболско, които не могат да продават овче мляко заради чумата по животните. Помощта се равнява на 25 лева на животно.