Гласуваните текстове от комисията по транспорт на Европейския парламент по пакета "Мобилност" са един стратегически пробив. Това обяви пред bTV евродепутатът Андрей Новаков - ЕНП/ГЕРБ, който е член на комисията и присъства вчера на гласуването.

Преди това Новаков пътува от Белгия до България в кабината на ТИР, за да докаже несъстоятелността на лансирания от френския президент Еманюел Макрон пакет.

Евродепутатът бе ядосан на коментари от България, че няма постигнато добро решение за българските шофьори. Част от бранша възропта срещу решението камионите да се връщат в страната на 21 дни. Новаков обеща да спечели и тази битка.

Той изброи и извоюваните вчера победи: отпадна тоталната забрана за почивка в кабината на тира, отпадна изискването на три седмици шофьорите да се прибират на адреса, на който са регистрирани.

Новаков призна, че има проблем с промъкнал се текст, който предвижда камионът да се прибира в България на всеки 21 дни.

Според евродепутата има година и половина спечелено време за преговори за изглаждане на целия регламент, който касае интересите на превозвачите.

"От загубена битка се върнахме в мача, за мен това е стратегически успех. Битката продължава, но влизаме в нея като хора, които извоюваха успех", каза в заключение Новаков.

Позицията на Европейския парламент "се кове" в комисия, докато в пленарна зала ще има единствено гласуване за мандат. "Никой няма да отваря отново или поне към момента процедурата не го предвижда, така че от тази гледна точка аз съм спокоен, защото това беше най-големият препъни камък, който прескочихме",каза Новаков.

Затова, според него, българската дипломация е била направила незапомнен пробив. Той обаче е разбрал, че този пробив е бил подложен на съмнение и подчерта, че ако вчера е било загубено това гласуване в момента за работните места на българските шофьори е щяло да се говори в минало време.