Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова днес за по-ниски лихвени проценти и определи лихвите като "майка и баща на всяко зло", съобщи "Ройтерс". Изказването му предизвика нов спад на лирата на фона безпокойството на инвеститорите за способността на централната банка да овладее високата инфлация.

След коментара на Ердоган лирата поевтиня до 4,3080 лири за долар след като вчера се разменяше при курс 4,2374 за долара. В сряда лирата достигна рекордно ниско ниво от 4,3780 за долар, след което на следващия ден възстанови стойността си.

"Ако моят народ каже на изборите продължи по този път, аз казвам, че ще изляза с победа в борбата срещу този бич на лихвите", каза Ердоган в Анкара, имайки предвид предсрочните президентски и парламентарни избори на 24 юни.

Вчерашното възстановяване на стойността на лирата бе провокирано от информации, че Ердоган е провел непланирана среща с икономическия си екип за обсъждане на обезценяването на лирата, която е отбелязала спад от над 10 процента спрямо долара тази година.

На срещата Ердоган и членовете на икономическия екип са постигнали съгласие за предприемане на мерки за облекчаване на тежестта на лихвите и защита на лирата.