Това каза пред журналисти американският посланик Джеймс Уорлик, който направи изявление по теми в областта на енергетиката. Темата за отработеното ядрено гориво е изключително важна за България, заяви посланик Уорлик, цитиран от БТА.

Важно е не само да се генерира ядрена енергия, но и да се знае много ясно какво се прави с отработеното гориво, добави той. САЩ имат най-напредналите и модерни технологии, свързани с третиране на отработено ядрено гориво, и фирмите, работещи в тази област, с удоволствие биха се конкурирали с други фирми по света, посочи Уорлик.

Според американския посланик страната ни трябва да се възползва от източници на енергия като шистов газ, слънце и вятър и това може да я направи лидер в региона.

Уорлик подкрепи правителството за усилията му да разнообрази доставките на природен газ за нашата страна и отбеляза, че това е посоката, в която България трябва да върви и занапред. Според него от изключително значение за България са споразуменията с Гърция и Турция за изграждане на интерконекторни връзки.

Свързването на газопреносните системи на България и на Гърция може да осигури на страната 1 млрд. куб. метра газ годишно, което е една трета от нуждите на България от природен газ, посочи Джеймс Уорлик. Свързването на газопреносните системи на България и Турция пък не само е крачка към диверсификация на доставките на газ за България, но и показва, че проектът "Набуко" започва да се реализира, а България заема водеща роля в осъществяването му, коментира посланикът.

Въпреки усилията си да разнообрази доставките на природен газ, за България е важно да има добри и стабилни отношения с Русия, защото още дълги години ще е зависима от доставките на руски газ, коментира още американският посланик. По думите му Русия е надежден партньор и доставчик на енергийни ресурси не само за България, но и за целия регион.