Климатичният преход от години е във фокуса на Международния валутен фонд (МВФ), макар това да е изненада за някои експерти. Ние знаем колко са опасни климатичните промени за икономиката и за обществото. Това каза Джеф Готлиб, старши регионален представител на МВФ за Централна, Източна и Югоизточна Европа, по време на първия панел от втория ден на най-мащабния регионален форум за Зелената трансформация, иновациите и индустриите на утрешния ден - Green Week 2023организиран за трета поредна година от Dir.bg и 3E-news.

В продължение на 3 дни над 130 панелисти от 10 държави ще дискутират зеления преход в страните от Централна и Източна Европа, енергийната сигурност и свързаност. Първият ден на конференцията постави акцент върху зеления преход в страните от Централна и Източна Европа, енергийната сигурност и свързаност.

Във фокуса на днешния втори ден от конференцията попадат въпросите за зеленото финансиране, ESG, кръговата икономика и декарбонизацията, иновациите като фактор за конкурентоспособност, AI & EDTECH.

Според Готлиб трансформацията на икономиката към намаляване на въглеродните емисии е свързана с преки, но и с непреки разходи. Смекчаването на вредното въздействие от климатичните промени е особено необходимо в по-бедните общества и за хората, които ще пострадат най-много. По-големият обем вредни емисии се произвежда от добре развитите икономики и затова е важно да намерим кой да плати тези разходи, непосилни за по-бедните държави, каза още шефът на МВФ за Централна, Източна и Югоизточна Европа.

Снимка: Иван Коловос

По думите му при развиващите се икономики бюджетите са доста ограничени и правителствата не могат да заделят пари за зелени мерки.

В ЕС има и ограничения за широко финансиране чрез "зелени помощи". Съюзът вече налага въглероден данък под формата на квоти за търговия с въглеродни емисии, това означава за обществения сектор, че се грижи за зеления преход. В Евросъюза има договор как ще бъдат използвани тези средства, събрани от някакви финансови санкции, добави Джеф Готлиб.

Според него частното финансиране трябва да обхваща три четвърти от проектите за зелен преход, но има и място за публично финансирани мерки.

Банките имат инструменти, които могат да бъдат ползвани за тази цел, но дори и да има налично финансиране за зелени проекти, може да няма търсене, предупреди експертът на МВФ.

Снимка: Иван Коловос

Частните фондове за ниски въглеродни емисии се развиват все по-бързо, но най-вече в развитите икономики и поемат "лъвския пай" от финансирането. Увеличението на температурата в атмосферата с повече от два градуса ще доведе до много сериозни нарушения в климата и екстремни явления, каза финансистът от МВФ.

По думите на Готлиб е много важно да не се парализираме от страховете си.

При използването на определени политики от държавите е нужна смесица от по-висока цена за въглерода и стимулиране на намаляването на въглеродните емисии. Асиметричното разпределение на мерките за климата може да е в ущърб на политиците и на държавите, които ги прилагат, защото някои от дейностите ще се прехвърлят в страни с по-ниски данъци. Нужно е световно споразумение за субсидиите и данъците, с които да въздействаме върху промените на климата, посочи Джеф Готлиб.


Събитието е организирано от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с Електрохолд, Евроинс, Еврохолд, ПроКредит Банк, Visa, Главболгарстрой Холдинг, Enery, Геотехмин, GCR, ОББ, Артекс Инженеринг АД, Телелинк Бизнес Сървисис, ТоталЕнерджис EП България, Compass Cargo Airlines, Девня Цимент АД с проект ANRAV, УниКредит Булбанк, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, European Investment Bank, Platform Brown to Green, ТЕЦ "Бобов дол", Енергео, Българска банка за развитие, Електроенергиен системен оператор, Булгартрансгаз, Керхер, ENplus®, Булатом - Сдружение, Солвей Соди АД, Институт "Големи данни в полза на интелигентното общество" (GATE), DEVIN, Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори" (БФИЕК), Kaufland, БМФ Порт Бургас АД, Smart Energy Trade, ПИМК ООД, Чериът Моторс АД, Tumba Solutions.

Green Week 2023 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Еconomic.bg, ESGnews.bg, Euronews.