Смятаме за правилно вносът от Украйна да бъде освободен, заяви днес премиерът Николай Денков преди началото на редовното правителствено заседание. Според Денков освобождаването на вноса от Украйна ще намали цените на основните хранителни стоки, което ще подпомогне хората с ниски доходи.

Има две гледни точки - на зърнопроизводителите, които искат забраната да продължи и обвиняват правителството в "липса на каквато и да било държавна подкрепа за сектора". Втората гледна точка, каза Денков, е на правителството, което има грижата да осигури по-ниски цени на хранителните стоки и на фуражите, по-ниска инфлация, повече постъпления в бюджета от внос и износ без да се помпа инфлацията и подкрепа на засегнатите зърнопроизводители. Нека бъде ясно - освобождаването на вноса от Украйна ще намали цените на основните хранителни стоки, ще намали инфлацията, което ще подпомогне хората с ниски доходи, ще увеличи приходите в бюджета от внос и износ, заяви премиерът, цитиран от БТА.

Денков каза, че досега за 2023 г. пропуснатите ползи за бюджета от внос и износ са 146 млн. лв., които биха могли да се използват за образование, здравеопазване, култура, или за подпомагане на земеделския сектор. Тези средства ще осигурят работата на заводи за рафинирано олио и биодизел, които работят за българските и чуждите пазари.

Междувременно парламентът обсъжда проект за решение каква да е позицията на България по отношение на ограниченията за внос от Украйна. С предложението си депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС предлагат забраната да отпадне - като тази позиция беше подкрепена вчера от икономическата комисия. В проекта се посочва, че страната ни не подкрепя продължаването след тази дата на извънредната мярка за забрана за внос в България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна и се възлага на Министерския съвет да предприеме необходимите действия за изразяване на позицията.

От интервю по-рано днес по bTV с министъра на земеделието и храните Кирил Вътев се разбра, че той не е бил уведомен за предложението за отпадане на забраната за внос на украинско зърно, внесено в парламента от депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС и вече прието от икономическата комисия.

От думите му става ясно, че министърът на земеделието и храните не е бил запознат и с мнението на премиера си по въпроса.

От вътрешнополитическа гледна точка това ще създаде изключително напрежение в целия аграрен сектор. Не знам от външнополитическа гледна точка какви договорености има, коментира министърът.

"Солидарността с Украйна е налице и през България текат (транзитни) коридори на солидарност. България е съпричастна максимално и съдейства, но ние имаме собствено производство, имаме и наши производители, които трябва да защитим", отбеляза Кирил Вътев.

Във връзка с това премиерът Денков каза, че за тази година са изплатени предвидените за изплащане към земеделските производители около 2 млрд. лв. от субсидии и помощи. Той е изненадан, че "сектор, който получава 2 млрд. лв. за година, може да твърди, че липсва каквато и да е държавна подкрепа".

От тези 2 млрд. лв. 890 млн. лв. са от Държавен фонд "Земеделие" по европейска линия, 388 млн. лв. от Държавен фонд "Земеделие" от държавния бюджет, които са отделени, така че да отидат за подкрепа на земеделските производители, отделно 390 млн. лв. от централния бюджет и 290 млн. лв. от бюджета на Министерството на земеделието и храните. Твърдението, че държавата няма грижа за сектора е невярно. Добре е и секторът да има грижа за държавата, когато формулира своите искания, категоричен е премиерът.

Самите те - зърнопроизводителите, които искат защита, предупредиха, че секторът ще колабира и напрежението ще залее площадите.

Министър-председателят каза още, че от началото на септември призоваваме европейския сектор за ограничаване на надценките по веригата от аграрния производител до крайния потребител. Ще обсъдим и предложим механизъм за ограничаване на тези надценки, като временна мярка за подкрепа на производителите и потребителите, посочи премиерът. Денков съобщи, че ще се поискат от Европейската комисия допълнителни компенсации за загубите на българските земеделски производители особено на тези на слънчоглед.

Ще се включим в коридорите за износ на зърно от Украйна като транзит през България и гръцките пристанища, за да се изнесе зърното от региона към другите региони, които имат нужда от него. За тази дейност ще поискаме подкрепа от ЕК. Ще засилим фитосанитарния контрол при вноса, за да гарантираме здравето на гражданите. Така ще проявим национално отговорна грижа за цялото общество, а не само за един сектор в държавата, заяви министър-председателят Николай Денков.

Очаква се на 15 септември Европейската комисия да се произнесе дали ще удължи с още три месеца забраната за внос или не. Тогава изтича срокът на действащите ограничения.