Това обяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев след годишната среща на екипа на министерството с представителите в СТИВ, предаде БТА.

До края на годината администрацията на министерството ще изпраща на търговските представители от три до пет запитвания от различни фирми с измислени имена и електронни адреси. На базата на това как са реагирали на всяко запитване ще ги оценяваме, заяви министърът.
Той уточни, че сега има обратна връзка само през Българската търговско-промишлена палата и Агенцията за малки и средни предприятия, и допълни, че има случаи, в които търговските представители не си вършат добре работата.

Има търговски служби, от които не съм доволен, каза министърът, но отказа да посочи поименни кои са те.
"Аз съм им казал и те получиха втори шанс, ще видим до края на годината как ще се справят, допълни министърът. Няма да се поколебая, ако някоя СТИВ не си върши съвестно задълженията, да сменя ръководството дори преди изтичането на мандата му", заяви Добрев.

Той съобщи, че сред отличниците са търговските ни представителства в Китай и Румъния.
Като цяло за последната година и половина 20 големи инвеститори са направили вложения у нас, съобщи министърът и допълни, че се надява тази тенденция да продължи и дори да се увеличи броят на инвеститорите.

За първите три месеца на тази година стокообменът с Китай възлиза на 479 млн. долара, което е с около 60% ръст спрямо същия период на 2011 г., показват данни на СТИВ в Китай. Българският износ е на стойност 210 млн. долара, което е 90%, а вносът е за 268 млн. долара. Основно българският износ е на мед и медни сплави. Увеличаването на българските храни за Китай е сред основните приоритети в работата на СТИВ.

По данни на ръководството на СТИВ в Румъния стокообменът между двете държави за миналата година бележи рекорд за последните 23 години и е достигнал 3,545 млрд. евро. Експортът на България за Румъния е за близо 2 милиарда и е реализиран от 1739 фирми. По прогнози на ръководството на СТИВ през тази година се очаква броят на румънските туристи у нас да достигне близо един милион души.
Ръководителят на СТИВ в Румъния заяви, че след атентата на летището в Бургас е получил уверения от румънското министерство на регионалното развитие и туризма и местната агенция на туроператорите, че заявките и записванията към страната ни няма да намалеят.

Мистър Добрев също подчерта, че е получил уверение от нашите СТИВ-ове, че терористичният акт в Бургас не е предизвикал сътресения в икономически план - няма отказани резервации за България и спад на пазарите.
Той обаче подчерта, че ангажиментът на нашите Служби по търговско-икономически въпроси е да продължат да следят ситуацията, за да може, ако има някакви негативни тенденции да се реагира спрямо тях и за всеки един пазар по отделно.

Какво очаква бизнесът от СТИВ
60% от фирмите очакват от българските Служби по търговско-икономически въпроси  в чужбина да им намират бизнес-партньори, а около 30 на сто - икономическа информация за съответната страна. Това показват данни от проучване сред членовете на Българската търговско-промишлена палата, оповестено от председателя на БТПП Цветан Симеонов след среща на екипа на икономическото министерство с представителите в СТИВ.
21% от анкетираните са дали отлични оценки на работата на службите по търговско-икономически въпроси, около 40 на сто - добра, а около 18 на сто - много добра. Петнадесет на сто от фирмите са дали лоша оценка, а 6 незадоволителна.