Това каза говорителят на Национална агенция за приходите Росен Бъчваров пред Нова телевизия. Той коментира скорошен данъчен доклад, според който в периода 2000-2017-а година държавата е изгубила 5,8 милиарда лева от несъбрано ДДС. 

За този период общо 16,2 млрд. лева от ДДС са приходите, които са установени след ревизии, актове и разкрити данъчни злоупотреби. От тези пари близо 5,4 млрд. лева са несъбираеми или трудно събираеми, а за други 400 милиона лева все още се правят проверки и ревизии, за да може държавата да вземе своето. 

"Нито лев от тази сума не е отписан. Въпросът е каква е вероятността те да бъдат събрани", обясни Бъчваров. Според него, данъчната агенция няма да се откаже от събирането на невнесен ДДС, докато не се убеди, че няма как да получи пари от фирма или физическо лице-длъжник. 

Той изтъкна, че за периода 2000-2017-а година НАП е събрала над 197 милиарда лева от данъци: "За последните 3 години ръстът на приходите от данъци възлиза на 5,1 милиарда. А данъчните приходи растат с почти двойно по-голям темп, отколкото расте БВП". Според него това е индикация, че икономиката изсветлява и ефективността на събирането на приходите се увеличава.