Държавата се е разбрала с големите търговски вериги "джентълменски" да продават хляб без печалба. Става дума за двата най-разпространени вида от тестения продукт - "Добруджа" и бял, съобщава Нова телевизия.

Земеделският министър Румен Порожанов отчита, че от месец юли хлябът е поскъпнал с около 10 стотинки. В магазините на различните търговски вериги цената не е фиксирана, защото зависи от договорките с доставчиците.

По думите му и досега някои от търговските вериги продавали без печалба. Според него тези мярка няма да удари кварталните бакалии, тъй като техните разходи за разнос, складиране и брак на продукцията били много по-малки и по принцип при тях цените на хляба би трябвало да са по-ниски.

В същото време Порожанов посочи, че при цената на хляба няма спекула в рамките на търговията. "Има цена на производител и доставчик и всеки договаря в цената си с надценката и в големите вериги се калкулират разходи с логистиката и брака. Да, няма там спекулации", заяви той.

Порожанов обясни, че спрямо юли, в началото на октомври цената на масовия тип хляб се е повишила с 13 ст. или 10 на сто. Поскъпването се дължи на 20 процентното увеличение на цената на пшеницата спрямо старата реколта, което на свой ред оскъпява производството на брашното, при производството на хляба се прибавят и повишените цени на енерийните носители и ръста на заплатите в сектора.

Поради тази причина били проведени и "колегиални" разговори с търговските вериги, които включване не само цената на хляба, но и как да се представят по-добре продаваните от тях български продукти, които съставляват над 50 процента от асортимента в хранителните вериги.

По повод предложението на ВМРО за основните хранителни продукти да има точно определени ставки за печалба на производител и търговец земеделският министър каза, че пазарът не предполага подобна намеса.

Категорично - хлябът ще поскъпне още, смятат анализатори, защото новата реколта на пшеница е с около 20% по-скъпа от старата.