Това съобщи председателят на временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства във връзка с приватизацията и планираната продажба на дружествата на ЧЕЗ Груп в България  Жельо Бойчев на пресконференция в Народното събрание, на която отчете дейността на комисията до този момент. 

Със заявеното намерение банката показва интерес за участие във финансирането на покупката на дружествата на ЧЕЗ от "Инерком" - България. Това става ясно след изпратено запитване от Комисията до ПИБ. Намерението за подкрепа от страна на ПИБ е в размер на 80 милиона евро, уточни Жельо Бойчев. 

В писмото се посочва още, че банката е била уведомена от консултанта по сделката, който "Инерком" ползва, че на 30 ноември 2017 г. компанията "Инерком" - България е била предпочетена от ЧЕЗ за кандидат-купувач на основания обвързваща оферта, която те са подали. 

Бойчев добави, че преди около две седмици комисията е изпратила писмо още и до Българската банка за развитие /ББР/, в което е поискана цялата кореспонденция на банката с фирма "Инерком" относно предстоящата сделка с ЧЕЗ. Отговор обаче до момента няма. Ако ББР не отговори, комисията ще поиска съдействие от Българската народна банка /БНБ/, за да получат отговор от ББР.

Депутатът допълни, че от "УниКредит Булбанк" са отговорили в писмо, че зададеният въпрос е професионална тайна и банката не е поискала да коментира участието си в тази сделка.

Според Бойчев най-вероятно комисията  ще поиска удължаване на работата си с около месец. 
Временната комисия по случая "ЧЕЗ" беше създадена на 14 март по предложение на БСП за срок от 1 месец. 

Много въпроси остават все още без отговор след проведените две заседания на комисията, смята Бойчев. 

Комисията е изпратила и писмо до ЧЕЗ в Чехия, в което моли да я информират кога и с кого са водени разговори, както и какви са били условията към потенциалните купувачи, посочи Жельо Бойчев.

Във вторник съм изпратил писмо до МС, в което моля да бъде изяснено водени ли са разговори с чешкото правителството или с ЧЕЗ за активите на дружеството, съобщи Жельо Бойчев. 

„Беше поискано изслушване на премиера Бойко Борисов, от негово име дойде министър Владислав Горанов. От информацията стана ясно промяната на правителството за неучастие в сделката“, припомни Жельо Бойчев.

„Обещахме си в началото на работата ни максимална публичност и прозрачност. Смятаме да я следваме до последния си работен ден“, заяви той. 

 Изпратихме писмо до главния прокурор Сотир Цацаров и беше поискана информация за фирмите, свързани с Гинка Върбакова и съпруга й. Стигнахме до 25 фирми, в които те пряко имат участие и са управители.

„Поискахме информация и за това каква справка има за проверки и водени досъдебни производства за Никола Молчан /бел. ред. преводачът по сделката/, който се коментира в един или друг контекст“, заяви той.

„Изпратихме и допълнителни въпроси към КЕВР за инвестициите на ЧЕЗ от 2005 досега. Как се осъществява изпълнението и контролът на на тези инвестиции. Поискахме и одитните доклади от 2013 досега“, каза още Жельо Бойчев.

Получихме отговор от „Инерком“ България, в който казват, че ще участват на последното заседание на Комисията и ще дадат отговори на поставените въпроси. „Последното заседание на Комисията ще бъде на 17 април от 14.30 часа и ще бъдат обсъдени социалните измерения на сделката за ЧЕЗ, с оглед постъпилото заявление от президентите на КНСБ и КТ „Подкрепа“, обясни депутатът и допълни, че на заседанието са поканени също КЕВР и Министерството на енергетиката.

Бойчев заяви също, че се надяват да има полза от доклада. Неговото лично мнение е, че са необходими нормативни промени в законодателството относно подобни сделки. Важно е да се види изпълнени ли са целите, които са поставени при приватизацията на ЕРП-тата, как се изпълняват инвестициите и как се гарантира качеството на услугата.