Редовното заявление на ЧЕЗ пред Комисията за енергийно и водно регулиране за цената на тока не е свързано с продажбата на фирмата и с бъдещи задължения на купувача, каза пред журналисти в Троян Карел Крал, зам.-председател на Управителния съвет на дружеството, цитиран от БТА. Това е пълен абсурд, който иска може да прегледа нашите ценови предложения от минали години и да види, че те се напълно последователни, допълни той.

Подкрепяме независимостта на КЕВР и очаквам следващата година, когато комисията стане и финансова независима, тя да има повече възможности да назначи качествени експерти, които да я подпомагат, каза Карел Крал. Ние нямаме интерес да преговаряме със слаб регулатор, искаме България да въвежда бързо европейското законодателство, посочи той.

Карел Крал поиска добра ликвидност на енергийната борса, където търговците да са сигурни, че могат да купуват, но и да продават излишната енергия. Това ще стане много важно след 1 юли, когото ЕРП-тата ще трябва да купуват енергия на борсата, посочи той. Идеята за купуване на енергията от ЕРП-та на борсата е добра, но дружествата се нуждаят от сигурен паричен поток за развитие и модернизация на мрежата без да спекулира на пазара на енергията, каза Крал. По думите му 70 - 80 процента от енергията трябва да се купува по дългосрочни договори от поне една година, за да няма спекулации на борсата. Карел Крал посочи, че е нужно и по-дългосрочно регулиране на ЕРП-тата от страна на КЕВР. Сега се говори за тригодишни периоди на регулиране, но в ЕС има и осемогодишни периоди, ние бихме били съгласни и на пет години, каза Карел Крал.

Без силни инвестиционни програми електроразпределителните дружества няма как да изпълняват новите задачи пред енергетиката, които ще дойдат с Четвъртия енергиен пакет на ЕС, посочи още той.

Цената, която в България се плаща за пренос и разпределение на електроенергията е почти половината, от цената в другите страни-членки в ЕС, каза Карел Крал. Един километър кабели и един трафопост струва почти толкова, колкото и в другите страни на ЕС. Няма по-ниски цени на материалите, само цената на труда тук е по-ниска, но оперативните разходи са малка част от стойността на мрежата, допълни Карел Крал. Ако искаме да отговорим на новите предизвикателства на енергетиката, тази цена трябва да се вдигне, заяви той. Карел Крал посочи, че е хубаво да има фиксирана цена за достъп до електрическата мрежа и поскъпване на енергията, за да се запази качеството на преноса на електроенергия.