По бюджета на Министерство на здравеопазването през следващата година са предвидени над 120 млн. лв. допълнителен ръст в разходите за субсидии за лечебни заведения в болничната помощ, за осигуряване на възнаграждения за служителите в борбата с пандемията, както и допълнителни средства за тестове и изследвания за кръвна плазма.

Това отчете на брифинг в Министерски съвет зам.-министър Жени Начева от името на здравно министерство, тъй като титулярът министърът на здравеопазването Костадин Ангелов е под карантина.

Допълнително в централния бюджет са разчетени над 94 млн.лв. за ваксини и лекарства, за което се водят и преговори с ЕК.

По бюджета на НЗОК - ръстът в разходите е над 326.6 млн.лв. - заради увеличените цени и обеми в дейностите по медицински и дентални плащания. Също по бюджета на Здравната каса ще продължи заплащане на 85% от дейността на лечебните заведения в условия на коронавирус.

Предвидени са и механизми за осигуряване на допълнителни средства за тестове и медицинска помощ с договорените партньори на Здравната каса, както и механизми за договаряне на медицински дейности, свързани с COVID-19.

Жени Начева добави, че са предвидени като буфер и допълнително над 600 млн. лв. в държавния бюджет през 2021 г. за лекарства, дейности, отново за пандемията.

По нейни думи, бюджетът за здраве за догодина осигурява устойчивост за дейностите за обхвата на основния пакет и дейностите за преодоляване на пандемията.

Вицепремиерът Томислав Дончев добави, че "по време на пандемия МЗ може да се окаже по-важно от МФ".

Образователният министър Красимир Вълчев не говори за парите за образование по пера, а отвърна на критиките на опозиция и експерти.

"Безпрецедентен ръст на разходите за образование тази година", отчете той. "Чухме, че разходите са конюнктурни, безсмислени и че крадем от бъдещето, а сега трябва да се пести. На политиците с широка експертиза искам да отговоря, че този бюджет е с най-висока норма на обществена възвръщаемост и е дългово задължение за всички работещи в системата на образованието", каза министърът.

На критикуващите той препоръча по-дълбока експертиза и по-задълбочено четене.

Вълчев е категоричен, че са извършени реформи във всички сектори, а тази година се прави и крачка в системата на висшето образование.

"Тези разходи са обвързани с реформи, а инвестициите в учителите са най-важното в едно общество, защото най-важният фактор е мотивираният и добре подготвеният учител и преподавател. Тези разходи не са конюнктурни, това са обещания от изборите от 2017 година. Проблемите са вследствие, че пестяхме от образование и най-вече от учители. Решени сме да направим четвъртата крачка, не смятаме, че трябва да пестим средства, категоричен бе още просветният министър.

Той заключи, че най-голямата кражба би било да се пести от образование и учители и наблегна на факта, че "от опозицията не са показали особено отношение към учителите, тъй като най-ниските заплати са били по тяхното управление и не са били увеличавани 9 години". Красимир Вълчев препоръча "някои хора да надмогнат краткосрочните си политически интереси".

От своя страна вицепремиерът Дончев добави, че "добрият държавник трябва да мисли за всички поколения и за тяхното образование и за родителите на техните родители".