С 460 милиона лева повече са предвидени в новия бюджет за здравеопазване, каза премиерът Бойко Борисов, който посети Габрово днес, разгледа новата църква и видя язовира, който захранва Габрово и региона.

Борисов посочи колко е важно да не се вдига броят на заразените с COVID-19 и апелира към кметовете да продължават да вземат необходимите мерки. Не затваряме нищо, напрягаме максимално медицинската система, коментира министър-председателят и допълни, че затова са предвидени и повече средства за здравеопазване в следващия бюджет.

Според него е важно да се пази и психическото здраве. Предполагам как се чувстват хората, като гледам как се затваря Мадрид например, представете си да излезем и да затворим София в пълна карантина - не ни минава и през акъла, коментира той. Въпреки че сме заявили, че няма да го правим, хората все пак това ги тревожи, отбеляза премиерът. Главоломно се вдига ръстът по цяла Европа, затова е важно да се обяснява какво правим, за да преминем през този ужас, посочи той.

Борисов предположи, че коронавирусът няма да изчезне скоро. Той припомни, че са увеличени с 30 процента заплатите на социалните работници, които имат повече ангажименти заради пандемията.

Премиерът отбеляза и че се увеличават и заплатите на учителите. Съобщи и че се с чул с председателя на Синдиката на българските учители Янка Такиева, която му благодарила за увеличението на заплатите на учителите. За тях ще има 360 млн. лева в новия бюджет.

Премиерът Бойко Борисов провери днес стената на язовира, който захранва Габрово и региона. Стана ясно, че язовирът е пълен, проблеми с водата няма и към към него трябва да се свържат габровските села и Севлиево. Премиерът поиска доклад до сряда. Затова ще са нужни към 14-15 млн. лева.

По-рано днес премиерът разгледа в Габрово новия храм "Св. Онуфрий", който ще бъде осветен на 1 ноември.

Недоволни винаги има и, като могат да си изразяват недоволството, значи има демокрация, обобщи министър-председателят. Ние сме живели във време, когато родителите на сегашните демократи ни смазваха, виц не можеше да кажеш за Тодор Живков и за партията, коментира премиерът. Той се пошегува, че след като е гледал дебата в САЩ, какви са политическите речи и с какви епитети се замерват, се е успокоил, че всъщност и в България е нормално така да се обиждат.