Парламентът прие на първо четене държавния бюджет за 2023 г. "За" бяха 156 депутати, 71 - "против", един се въздържа. План-сметката на държавата подкрепиха от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и ДПС.

"Против бяха" от "БСП за България", "Възраждане" и "Има такъв народ". Въздържа се един народен представител - от ГЕРБ-СДС, съобщи БТА.

Преди това парламентът отхвърли проекта за държавен бюджет с включен проект на Висшия съдебен съвет.

Основни параметри

Приетият на първо гласуване бюджет за 2023 г. е разработен при параметри в рамките на Маастрихтските критерии, с което правителството изпълни един от основните си приоритети - да осигури на държавата редовен бюджет за 2023 г. с дефицит до 3 на сто от БВП, без да се увеличават данъците и без да се ограничават социалните плащания.

Макроикономическата прогноза на Министерството на финансите предвижда през 2023 г. растеж на брутния вътрешен продукт от 1,8% и достигане на размер от 184,5 млрд. лева. През 2024 г. растежът на БВП ще се ускори до 3,3%, а през 2025 г. се очаква да бъде 3,2%.

Очакванията са в края на 2023 г. инфлацията да се понижи до 5,6%, а средногодишната да бъде 8,7%, което се дължи на намалението на цените на храните и енергийните стоки.

Минималната работна заплата се запазва на 780 лева. Предвидено е увеличение на разходите за персонал с 10% за структурите, които не са получили такова увеличение през 2022 г., и 15% - за структурите в общинската администрация.

Ето всичко най-важно за Бюджет 2023 >>

Реакциите

При обсъжданията председателят на БСП Корнелия Нинова зададе въпрос на финансовия министър Асен Василев, защо в този бюджет и с мерките, които предлага, отстъпва от онова, което е постигнал кабинетът "Петков" (в който участваше и БСП). По нейните думи бюджетът блокира икономическото развитие на България по следните причини: "Първо, намалявате капиталовите разходи по обективни причини, нямате подготвени проекти, но това ще се отрази на инвестициите в икономиката. Второ, няма да дойдат пари по втория транш на ПВУ и Вие го знаете - още един блокаж на инвестиции в икономиката. Трето, гласувате, че ако капиталовите разходи в общините не се изпълнят, те ще ги използват за нещо друго. И четвърто, с мерките, които предлагане за изсветляване, блокирате работата на малките и средни фирми. Добре е желанието да изсветлявате, но блокирате работата на малкия и среден бизнес. И всичко това, към 11% спад през май месец, ще видите как ще се отрази. Позволете да изразя скептицизъм за 1,8% растеж в БВП при тези фактори."

Преди да започнат изказванията Асен Василев защити проекта, като каза, че "този бюджет не е революционен, а продължава политиките, добрите практики, започнали последните няколко години". Според министъра проектобюджетът отговаря на очакванията и на работодателите, и на синдикатите в голямата им част.

Асен Василев смята приходната част за изпълнима, макар и леко "напрегната", разходната позволява нормалното функциониране на всички държавни системи, да не бъдат намалявани социалните разходи и придобивки.

Минималната работна заплата е разчетена при 780 лв., а в средносрочен план от 1 януари догодина тя ще се изчислява като 50 процента от средното възнаграждение за страната, каза Василев. Според него този бюджет позволява България да има устойчиви публични финанси, да бъдат направени инвестиции в пълния размер без ограничения, да не бъдат ограничавани и ангажиментите за сключване на договори.

Приходната част е изпълнима, макар и леко напрегната, разходната позволява нормалното функциониране на всички държавни системи, да не бъдат намалявани социалните разходи и придобивки, и най-важното - да покажем, че може да се провежда нормална европейска политика без това да застрашава публичните финанси, убеден е финансовият министър. Въпреки всички разходи, успяваме вече трета година да стоим в три процентов дефицит, отбеляза още той.

По думите на Василев се запазват ставките на всички данъци, с изключение на газа, чиято ставка се връща обратно на 20 процента, тъй като международните пазари са се успокоили. В разходната част е била направена доста прецизна проверка на капиталовите разходи и там, където не е започнала процедура по възлагане, те се изваждат от капиталовите разходи. Имало е обаче оставен буфер и разходи за процедури, по които в момента текат поръчки и съответните министерства са дали оценка кога ще бъдат завършени и колко пари ще им трябват. Всичко това е направено, за да не се "орязва" реалната държавна инвестиционна програма, обясни министърът. Ако се върнем години назад, 10-20 процента от инвестиционната програма не се е изпълнявала, това е системен проблем с капиталовите разходи, който трябва да бъде решен, категоричен е Асен Василев.

В голямата част запазихме заложеното от служебния кабинет по политиката за доходи - 10 процента да се дадат там, където не са били дадени, изтъкна още финансовият министър.

В бюджета на НЗОК са осигурени пари, така че 1500 лв. да бъде заплатата за медицински сестри и две хиляди лева - за лекари във всички болници, не само в големите, обясни Василев. Към министерството на спорта е предвиден фонд с идеята той да тръгне пилотно тази година и да е за съфинансиране на детски школи към професионалните клубове и федерации.

Финансовият министър изреди и придобивките в социалната политика:

  • индексация на пенсиите по швейцарското правило;
  • 111 млн. лв. допълнително са заделени във връзка с новия размер на линията за бедност, което е важно при определяне на помощта за хора с увреждания;
  • има 50 млн. лв. отгоре за дейности по Закона за социалното подпомагане, свързани също с новата линия за бедност;
  • 30 млн. лв. допълнително по Закона за семейните помощи за деца, изброи Василев. Има и 31 млн. лв. отгоре във връзка с въведената нова еднократна помощ за учениците от първи до пети клас. Увеличени са стипендиите на студентите и учениците.
  • За образованието има 38 млн. лв. за саниране на студентски общежития,
  • 80 млн. лв. за реконструкция, надстрояване на детски градини.
  • предвидени са 5 млн. лв. допълнително за нови спортни площадки;
  • 20 млн.лв. за компенсиране на разходите за отглеждане на деца, които не са приети в детски градини и ясли, добави министърът.

Асен Василев получи подкрепа за бюджета още в началото на деня на среща между двете най-големи парламентарни групи - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. След разговора Асен Василев каза, че ако има предложения по бюджета, те няма да променят рамката, а ще е разход за разход. Тоест, ако някой иска допълнителен разход някъде, трябва да намали разход на друго перо, отбеляза финансовият министър. "Това е принципна постановка! Между първо и второ четене знаете, че има най-разнообразни искания. В рамките на бюджета това ще бъде "разход за разход", изтъкна Василев.