Това заяви пред Нова телевизия министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Министър Трайков по повод отказа на България от нефтопровода. Той подчерта, че проектът "Бургас-Александруполис" за България не е енергиен проект, а транспортен.

От протокола на заседанието на МС става ясно, че руската компания „Транснефт”  е предложила сама да предостави необходимото финансиране за проекта, но за това би поискала контрол върху управлението на целия проект, залог върху собствеността, както и право да поеме собствеността и експлоатацията на проекта, в случай, че проектната компания не направи дължимите плащания по заема.
Финансовият съветник на България "Сосиете Женерал" е представил проучване и препоръки въз основа на проектно финансиране без право на регрес (non-recourse project financing), при което единствен източник за изплащане на заема за финансирането на проекта са приходите от проекта. Тези препоръки били отхвърлени от руския акционер, тъй като ако необходимата за проектното финансиране тарифа е основана на разходите, то тя не би била конкурентоспособна. Било също обяснено, че не е възможно да бъдат получени гарантирани доставки на петрол за петролопровода Бургас – Александруполис.

„Транснефт” би била заемодател и доставчик на нефт, както и би имала пълен контрол върху проекта. "Транснефт” би имал сериозен конфликт на интереси, включително и контрол върху това, дали би настъпило неизпълнение по заема, което би довело до прехвърляне изцяло на собствеността върху проекта към „Транснефт”. По този начин „Транснефт” предлага да осъществи проекта, но при условия, различни от вече уговорените”, заявява пред министрите вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков и предлага проектът да бъде прекратен.

Според Трайков, Министерство на финансите носи основната отговорност за проекта, именно защото е принципал по проекта. Той каза днес, че предстои събрание на акционерите в Амстердам (на 14 декември), където ще бъде обсъдено предложението за оттеглянето на България от проекта, както и ще стане ясно какви ще са реакциите на партньорите. Заради ангажиментите по договора ще се увеличи капиталът на българския акционер в Международната проектна компания - "Проектна компания нефтопровод Бургас-Александруполис - БГ" ЕАД с 12.8 млн. лева, съобщиха от МС.
Това са вноски, които сме дължали 2009, 2010 и 2011 година, досега не сме плащали. Според БСП обаче Гърция и Русия могат да поискат компенсации, които могат да достигнат до 1 млрд. долара.

В този проект трябва да има ясна стратегическа полза. В случая петролът от Черно море трябва да отиде в Средиземно море. За партньорите от Русия и Средиземноморието са ясни ползите, но за България не е ясна ползата, посочи Трайков. Той даде пример, ако едно момче иска да отиде при своята любима, но мине с кални обувки по коридора, очевидно има полза за момчето и за любимата, но не и за коридора.

За шистовия газ Трайчо Трайков заяви, че няма никакво съмнение, че ние искаме да направим всичко по най-добрия начин. В САЩ правят изследвания по този въпрос, те излязоха с доклад, че няма вреди, подчерта министърът. Земните богатства по закон принадлежат на всички българи. "Смятам, че в обществото има решителен дефицит на информация по този въпрос, категоричен бе той.